"Alltid på konsumentens sida"

Garbos laxpasta 0

Publicerad den 2020-06-23 i

Det var min dagmammekollega Lotta som bjöd mig på den här fantastiska pastarätten första gången någon gång i slutet av 1980-talet. Det är få rätter som ger ordet lagom ett ansikte, men smakmässigt gör den här det. Smaken av rökt är perfekt avvägd gentemot smaken av färsk lax.
Lotta sa att rätten kom från en restaurang som hette Garbo, därav namnet.
På eget bevåg har jag lagt till salladslök, eftersom jag tycker det behövs i receptet.
Receptet kan dubbleras, men var lite sparsam med grädden när du ökar på receptet.

Lättlagat, Snabblagat

2 personer
  • 125 g kallrökt lax
  • 125 g färsk laxfilé
  • 4 körsbärstomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ salladslök
  • ½ msk olivolja
  • 1 ½ dl grädde
  • Till servering:
  • 2 portioner tagliatelle eller tagliolini
  • finskuret kryddgrönt (salvia, timjan, basilika, gräslök och/eller persilja)
  • Du behöver också:
  • traktörpanna

Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips


  1. Skär den kallrökta laxen i strimlor och laxfilén i tärningar. Dela tomaterna. Skala och skär vitlöken i tunna skivor. Skär salladslöken i strimlor.
  2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Håll den varm till servering.
  3. Hetta upp oljan i en traktörpanna. Fräs vitlöken och salladslöken kort.
  4. Lägg ner tomaterna och häll på grädden. Koka upp, sänk värmen och sjud tills såsen börjar tjockna.
  5. Lägg då ner laxkuberna och låt dem bli genomkokta. Rör ner laxstrimlorna.
  6. Fördela pastan i varma, djupa tallrikar. Lägg på såsen och toppa med kryddgrönt. Servera genast.

 

Receptet är skapat av - gunillablixt.se