"Alltid på konsumentens sida"

Gazpacho 0

Publicerad den 2012-09-18 i , , , med taggarna , , ,

Gazpacho sägs härstamma från Andalusien. Det finns recept med alla möjliga variationer, men den här är min egen favorit. Den innehåller varken lök, chili eller röd paprika, utan endast tomater, grön paprika och slanggurka. Enligt en spansk kock gör lök att soppan kan få en bitter smak, och röd paprika anser han vara alldeles för söt. Chili, då? Nej, han säger att gazpacho ska vara mild.
Tricket att få till perfekt smak ligger i perfekt mogna råvaror. Eftersom soppan inte kokas är det här extra viktigt. Äkta andalusisk gazpacho lagar du naturligtvis med andalusisk extra fin olivolja, hojiblanca, och sherryvinäger. Här hemma får du hålla tillgodo med den olivolja du redan har och sherryvinägern kan du byta ut mot rödvinsvinäger och tillsätta ett äpple i soppan för sötmans skull.

4 personer som lunch, 6–8 personer som förrätt
  • 1 kg väl mogna tomater
  • 1 stor grön paprika
  • 1 slanggurka
  • 1 äpple, söt sort
  • 1 dl smulat inkråm från vitt bröd
  • 2 ½ dl tomatjuice
  • 2 ½ dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 ½ msk rödvinsvinäger
  • 2 vitlöksklyftor
  • Du behöver också:
  • mixer eller matberedare
  • sil
  • träsked

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Ta undan ½ tomat, skrapa ut kärnorna med en sked och skär i pyttesmå tärningar. Skär fruktköttet från änden på paprikan och gurkan i pyttesmå tärningar. Lägg alla de pyttesmå tärningarna i separata burkar och ställ kallt.
  2. Skär tomater, paprika, gurka och äpple i grova bitar och lägg i en bunke. Smula över brödet. Häll på tomatjuice, olivolja, salt och vinäger och blanda samman.
  3. Kör blandningen, lite i taget, i mixer eller matberedare till en homogen massa. Skeda över massan i en finmaskig sil, lite i taget.
  4. Pressa ut vätskan ur massan mot silen med hjälp av en träsked, så att vätskan rinner ner i en bunke. Pressa noga, det som ska bli kvar i silen ska i stort sett vara skalen av grönsakerna.
  5. Skala och finhacka vitlöken eller pressa ner den i soppan. Häll över soppan i en glasskål, täck med plastfolie eller lock (annars försvinner vitaminerna) och kyl minst 3 timmar före servering.
  6. Servering: Servera soppan i skål eller högt glas med några droppar olivolja och de hackade grönsakerna. Eventuellt kan du servera soppan med brödkrutonger.

 

 

 

 

 

 

 

Tips
Kyl serveringsskålarna eller glasen för att hålla soppan kall.

Varning!
Ibland kan man se att gazpcho serveras med isbitar i soppan. Det gör tyvärr att smaken tunnas ut och soppan blir blaskig, så ta istället tid på dig och kyl soppan ordentligt före servering.

Kuriosa:
När det var varmt om somrarna när jag var liten serverade min mamma härlig, svalkande gazpacho. Vi hade en särskild soppskål på Torpet som jag alltid förknippar med smaken av den här härliga grönsakssoppan.
Min kompis Kristina, som bor i Andalusien då och då, köper dock färdig gazpacho i livsmedelsbutiken. Och den var riktigt god, kan jag säga, även om den inte går upp mot hemlagad.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se