"Alltid på konsumentens sida"

Glass-semla 0

Publicerad den 2017-02-27 i med taggarna , , , ,

Den har goda glassefterrätten bjuder maken på när det ska vara extra festligt. Självklart gör han glassen själv, men det går bra att använda köpeglass och bara röra ner kardemumma i den. Det knixigaste i det här receptet är att få till snygga mandelkorgar och forma dem över glasen. Det blir några fler mandelkorgar än vad som går åt, men det är bra, eftersom de lätt går sönder.

4 personer
  • Mandelkorgar, 7 st:
  • ½ dl sötmandel
  • 25 g smör
  • 2 msk strösocker
  • ½ msk ljus sirap
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 tsk mjölk
  • Glass:
  • 4 dl köpt vaniljglass eller 5 dl hemgjord vaniljglass
  • ¾ tsk kardemummakärnor
  • Mandelmassegrädde:
  • 2 dl vispgrädde
  • 30 g mandelmassa
  • Till dekoration:
  • florsocker
  • Du behöver också:
  • bakplåtspapper
  • 7 glas
  • mortel
  • rivjärn
  • spritspåse med tyll nr 10
  • sil eller sikt

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips

Så här gör du magisk vaniljglass
»Magisk vaniljglass


1 Om du gör egen glass, börja med att göra glassen och frys in den.

2 Mandelkorgar: Värm ugnen till 175°. Klä en plåt med bakplåtspapper och ställ upp glasen på en bricka. Skålla, skala och hacka mandeln fint.

3 Smält smöret i en liten kastrull. Rör ner mandel, socker, sirap, mjöl och sist mjölk. Hetta upp blandningen, sänk värmen till medel och sjud blandningen 2 minuter.

4 Klicka ut smeten till 7 lika stora rundlar på plåten. Ställ in plåten mitt i ugnen och grädda 6−7 minuter tills flarnen fått vacker färg. Ta ut plåten och flytta snabbt över de varma flarnen till glasen. Forma dem till små korgar, och låt dem svalna på glasen.

5 Kardemummaglass: Ta ut glassen ur frysen ca 2 timmar före servering. Mortla kardemumman fint och rör ner den i glassen. Ställ tillbaka glassen i frysen ca 30 minuter.

6 Mandelmassegrädde: Riv mandelmassan grovt. Vispa grädden till fast skum och vänd ner mandelmassan i grädden. Fyll spritspåsen med mandelmassegrädden.

7 Servering: Lägg ut 4 av skålarna på serveringsassietter.  Skopa upp glassen i varje skål. Spritsa på mandelmassegrädden. Lägg på ytterligare 4 skålar som lock och pudra över florsocker. Servera genast.

mandelkorg 2 mandelkorg 3 mandelkorg 1glass semla making 1

glass semlaglass semla making 3glass semlor

glass semla

Receptet är skapat av - gunillablixt.se