"Alltid på konsumentens sida"

Glöggkokta julrevbensspjäll 0

De här spjällen kokar du dagen innan de ska ätas. Sedan är det bara att pensla med glasering och värma dem i ugnen innan du dukar fram dem.

4 personer som huvudrätt, 10 personer på julbordet
  • 1 ½ kilo tjocka revbensspjäll, sågade på mitten
  • 1 stor bit ingefära (50 g)
  • 3 dl glögg
  • ½ dl kinesisk soja
  • 3 dl vatten
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ tsk nymalen svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • Glasering:
  • 1 dl svart vinbärsgelé
  • 2 tsk torkad ingefära
  • 1 msk glögg

Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips


  1. Dag 1: Dela revbensspjällen i lika stora bitar. Skala ingefära och vitlök. Skär ingefäran i mindre bitar.
  2. Koka upp glögg, soja, vatten och ingefära. Pressa ner vitlöken och lägg ner köttet. Koka upp och skumma.
  3. Sänk värmen till medel och sjud 1 ¼–1 ½ timme under lock. Spjällen ska bli möra och ska köttet börja lossna från benen.
  4. Ta upp spjällen ur koklagen och lägg dem att svalna. Sila av skyn och låt den kallna.
  5. Skär spjällen i munsbitar, lossa alla ben och lägg över köttet i en form. Krydda med salt och peppar. Ställ sedan in skyn och spjällen i kyl.
  6. Dag 2: Ta bort fettet från skyn, det ligger ovanpå i en behändig kaka. Skyn som blir kvar är som gelé.
  7. Värm ugnen till 175°. Rör samman gelé, ingefära och glögg till glaseringen.
  8. Skeda lite av skyn på spjällen och klicka sedan på glaseringen. Värm spjällen i ugn under lock eller folie ca 20 minuter.

 

 

Resursklok kommentar

Använd resten av skyn till gryta, soppa eller sås till fläskkött.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se