"Alltid på konsumentens sida"

Gratäng på spenat och fänkål 0

Den här gratängen är ett jättegott tillbehör till ugnsstekt fisk. Om jag har bråttom lagar jag den på färdigsköljd färsk spenat. Om du får tag i fin fänkål, spara fänkålsdillen och dekorera gratängen med den.

4 personer
  • 500 g färsk spenat
  • ½ tsk balsamico
  • ev ½ krm riven muskotnöt
  • 2 ̶ 3 msk olivolja
  • 3 ̶ 4 fänkål
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 1 dl riven ost som smälter bra
  • 2 dl riven parmesan
  • 2 dl grädde
  • Du behöver också:
  • durkslag

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Värm ugnen till 200°. Smörj en ugnssäker form med olja.
  2. Fräs spenaten i omgångar i olivolja i en stekpanna, och lägg över spenaten i den. Droppa över balsamico och strö över muskot.
  3. Ansa fänkålen och skiva den. Koka upp vatten och lite salt i en kastrull och förväll fänkålen genom att lägga i den och ge vattnet ett uppkok under lock. Ta av locken och låt koka någon minut. Häll av vattnet genom ett durkslag.
  4. Låt fänkålen rinna av och lägg den sedan ovanpå spenaten i formen. Strö över salt, peppar och ostsorter. Häll till sist på grädden och ställ in formen i ugnen.
  5. Tillaga gratängen ca 20 min eller tills den fått fin färg och grädden bubblar ordentligt. Servera genast.
Receptet är skapat av - gunillablixt.se