"Alltid på konsumentens sida"

Gratinerad aubergine, zucchini och tomat 0

Tricket med den här rätten är den långa tillagningen. Först ska grönsakerna tillagas i sin egen vätska under papper i ugnen. Sedan ska rätten vila i kyl över natten innan man gratinerar den i högre värme och får till den frasiga toppen. Gratängen passar som tillbehör till det mesta och även som bufférätt.

4 personer
  • 1 zucchini
  • 3 stora tomater
  • 1 aubergine
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk herbes de Provence
  • 1+2 msk olivolja
  • Frasig topping:
  • 2 msk panko
  • 2 msk finhackad persilja
  • ½ dl riven ost
  • Du behöver också:
  • bakplåtspapper

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Värm ugnen till 160° grader. Olja in en ugnssäker form. Skär zucchini, tomater och aubergine i tunna skivor.
  2. Lägg grönsaksskivorna omlott i formen. Strö över salt, peppar och herbes de Provence. Skala och vitlöken och blanda samman med 2 msk olivolja. Fördela oljan över grönsakerna i formen.
  3. Klipp till ett bakplåtspapper så att det passar formen och lägg det som ett lock ovanpå.
  4. Ställ in formen i nedre delen av ugnen ca 2 timmar.
  5. Ta sedan bort bakplåtspapperet, stäng av ugnsvärmen och låt formen stå kvar i ugnen på eftervärmen tills ugnen har svalnat helt.
  6. Servering: Värm ugnen till 200°. Blanda samman panko, persilja och ost, och strö över gratängen. Ställ in i övre delen av ugnen till täcket är gyllengult och frasigt, ca 20 minuter.

 

Receptet är skapat av - gunillablixt.se