"Alltid på konsumentens sida"

Grekisk sallad 0

En klassiker, som heter Choriátiki saláta på grekiska. Dressingen kan innehålla olja och vinäger, men helst ska det vara olivolja och pressad citronsaft.

4 personer som huvudrätt, 6–8 personer som tillbehör
  • 300 g fetaost
  • 1 rödlök
  • ½ tsk salt
  • ½ isbergssallatshuvud
  • 4 stora tomater eller 2 bifftomater
  • ½ slanggurka
  • 1 tsk salt
  • 16 svarta oliver
  • Dressing:
  • 1 msk pressad citronsaft
  • ½ dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen svartpeppar
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

»Tzatziki


  1. Skala rödlöken, strimla den och salta på strimlorna. Låt ligga i 5 minuter och spola sedan hastigt av saltet med iskallt vatten.
  2. Skär fetaosten i tärningar. Strimla isbergssallaten. Skär tomaterna i skivor. Använder du bifftomater kan skivorna behöva delas på hälften. Skär gurkan i tärningar.
  3. Lägg upp salladen på ett stort fat. Bottna med strimlad sallat och lägg på fetaost, tomat, gurka och lök. Dekorera med oliver. Dressingen droppas över salladen precis före servering.

Tips:
-Lägg till soltorkade tomater i salladen för annorlunda smak.
-Det är också gott att byta ut en del av isbergssallaten mot färsk bladspenat.
-Grekisk sallad kan göras matigare med kokt ägg eller sardeller. Till fyra personer är det lagom med två hårdkokta ägg och/ eller 3 sardellfiléer.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se