"Alltid på konsumentens sida"

Grekisk sallad 0

En klassiker, som heter Choriátiki saláta på grekiska. Dressingen kan innehålla olja och vinäger, men helst ska det vara olivolja och pressad citronsaft.

4 personer som huvudrätt, 6–8 personer som tillbehör
  • 300 g fetaost
  • 1 rödlök
  • ½ tsk salt
  • ½ isbergssallatshuvud
  • 4 stora tomater eller 2 bifftomater
  • ½ slanggurka
  • 1 tsk salt
  • 16 svarta oliver
  • Dressing:
  • 1 msk pressad citronsaft
  • ½ dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen svartpeppar
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

»Tzatziki


  1. Dressing: Pressa ut saften ur citronen. Blanda samman citronsaft, olivolja, salt och peppar.
  2. Skala rödlöken, strimla den och salta på strimlorna. Låt ligga i 5 minuter och spola sedan hastigt av saltet med iskallt vatten.
  3. Skär fetaosten i tärningar. Strimla isbergssallaten. Skär tomaterna i skivor. Använder du bifftomater kan skivorna behöva delas på hälften. Skär gurkan i tärningar.
  4. Lägg upp salladen på ett stort fat. Bottna med strimlad sallat och lägg på fetaost, tomat, gurka och lök. Dekorera med oliver. Dressingen droppas över salladen precis före servering.

 

 

Tips:

Lägg till soltorkade tomater i salladen för annorlunda smak.

Det är också gott att byta ut en del av isbergssallaten mot färsk bladspenat.

Grekisk sallad kan göras matigare med kokt ägg eller sardeller. Till fyra personer är det lagom med två hårdkokta ägg och/ eller 3 sardellfiléer.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se