"Alltid på konsumentens sida"

Grekiskt långjäst bröd 0

Publicerad den 2014-03-11 i med taggarna , ,

Det är den långa jästiden, 2 timmar och 20 minuter, som gör det här brödet. Sedan ska brödet grädda i över 1 timme, så det gäller alltså att planera i god tid.

1 bröd
  • 6 dl vatten, 37°
  • 50 g jäst (1 paket)
  • 1 tsk salt
  • 5 dl siktat dinkelmjöl
  • 8 dl fullkornsmjöl av dinkel
Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Smula ner jästen i en bunke. Lös upp den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet.
  2. Rör samman salt och mjöl. Rör ner mjölet, lite i taget i degvätskan. Det ska vara precis så mycket mjöl att degen blir kladdig, den ska inte bli kompakt som vanlig bröddeg.
  3. Låt degen jäsa i bunken i 1 timme. Rör om i degen så att den sjunker ihop. Låt den jäsa ytterligare 1 timme.
  4. Värm ugnen till 275°. Rör om i degen igen och tippa ut den på en plåt. Låt brödet jäsa under tiden ugnen blir varm. Det tar ca 20 minuter.
  5. Grädda brödet i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 100° och låt brödet grädda i ytterligare 60–70 minuter.
  6. Knacka på brödets undersida. Låter det ihåligt är brödet klart. Låt det svalna på galler insvept i en handduk.
Receptet är skapat av - gunillablixt.se