"Alltid på konsumentens sida"

Grillat: Tunna revbensspjäll 0

Publicerad den 2018-06-04 i

Revbensspjäll är benen från bröstkorgen på grisen. De tunna spjällen, som ibland kallas spare ribs, kommer från de bakre revbenen.
Den tunnare nedre delen på spjällen kallas kamben. Det är kamben som du ser på bilderna i de här recepten. Du kan också hitta en produkt som heter baby back ribs, som även de är det samma som revbensspjäll, fast med annan styckning. Ibland ser man en styckningsdel som kallas kotlettspjäll. Det egentligen inte revbensspjäll, utan kotlettrad i bit med ben.
Beräkna ca 400 g råvara per person. Det mesta är ben och det blir ungefär 100 g tillagat kött per person kvar.
Här är det  tillbehören som bestämmer om du vill hamna på GI grön, eller vill äta mer kolhydrater.

4 personer
 • Till 4 personer behöver du:
 • 1,2 kg tunna revben
 • salt och malen vitpeppar
 • Hemlagad grillkrydda:
 • 2 msk paprikapulver
 • 2 tsk vitlökspulver
 • 1 tsk malen svartpeppar
 • 1 tsk torkad timljan

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

»Coleslaw GI Grön
»Bakad potatis IG Röd


 1. Dela spjällrängorna på mitten. Den tjockare delen tar något längre tid att grilla än den tunnare. Gnid in kryddblandning (se ovan) eller marinera i marinad eller färdigköpt grillolja.
 2. Förbered grillen. När du fått en fin grå glödbädd är det dags att börja grilla.
 3. Lägg spjällen på upphettat galler med köttsidan uppåt, ganska långt från glöden. Om du grillar på gasolgrill, reglera värmen så att grillen håller låg eller medelvärme. Börja med att grilla de tjockare bitarna och lägg på de tunnare något senare. Då blir allt (förhoppningsvis) klart samtidigt.
 4. Grilla spjällen i 15−20 minuter per sida, alltså 30-40 minuter sammanlagt. Kontrollera att köttet inte blir bränt (sänk i så fall värmen) och vänd ofta.
 5. Kontrollera att köttet på benen är genom grillat. Det ska inte vara rosa i färgen och det ska lossna lätt från benen. Innertemperaturen ska vara 72° där köttet är som tjockast.
 6. Låt köttet svalna något och skär loss benen från varandra mitt i köttpartiet mellan varje ben, så att man kan gnaga loss köttet från ett ben i taget. Ett klassiskt tillbehör är coleslaw och/eller bakad potatis.

 

Receptet är skapat av - gunillablixt.se