"Alltid på konsumentens sida"

Grundrecept: Koka haricots verts 0

Publicerad den 2014-04-24 i , med taggarna , ,

Något av det godaste som finns är att bara koka späda brytbönor, som bukar kallas haricots verts, och servera i all enkelhet med smör och några korn salt. Baljväxter ska alltid koka i rikligt med salt och vatten. Saltet bevarar såväl smak som färg hos gröna baljväxter.

 

4 personer
  • 500 g haricots verts
  • vatten och salt
  • 2 tsk smör
  • 1 krm salt

  1. Ansa bönorna och dra eventuellt bort den sega tråden som sitter längs med. Koka upp vatten och salt, lägg ner bönorna och koka dem utan lock.
  2. Bönorna ska bli nätt och jämnt mjuka, det tar mellan 1 och 3 minuter. Känn med en sticka så att bönorna inte kokar för länge.
  3. Häll 1 dl iskallt vatten i kokvattnet för att avstanna kokningen. Häll sedan bort kokvattnet och låt bönorna rinna av i en sil eller ett durkslag.
  4. Lägg upp bönorna på ett serveringsfat, klicka på smör och låt det smälta. Strö över salt och servera genast.

haricots verts sköljda skärbrädabrytbönor haricots verts ansabrytbönor haricots verts ansadeskinklindade haricots vertsbaconlindade haricots vertsvitlöksstekta haricotsharicots dakarbönor blomkål broccoli

Resursklok kommentar

Om du får haricots verts över kan du göra flera goda rätter av dem. Eller koka dubbelt upp, så att du har kokta haricots verts på lut. Här kommer några tips:
-svep i bacon eller skinka ochugnsstek
-fräs i smör med pressad vitlök
-blanda upp med kokta grönsaker

Receptet är skapat av - gunillablixt.se