"Alltid på konsumentens sida"

Grundrecept: Koka kronärtskockor 0

Det här är något som vi gör varje sommar. Kokar kronärtskockor och har ett trevligt pyssel med att äta dem, blad för blad, för att slutligen lossa ”skägget” och lyfta bort det för att komma åt den härliga bottnen. Bladen doppas i vinägrett och bottnen äts även den med dressingen.

4 personer
  • 4 kronärtskockor
  • ½ citron
  • 1 tsk salt
  • Vinägrett-dressing:
  • ¾ dl neutral olja
  • 1 ½ msk vinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 1 tsk dijonsenap
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

»Vinägrett

»Citronett

-Rört eller vispat smör


  1. Skölj skockorna väl. Bryt loss stjälken, så följer de grova trådarna med.
  2. Lägg skockorna i en stor kastrull och häll på vatten så att det täcker. Salta och lägg ner citronen.
  3. Koka upp, sänk värmen och sjud skockorna under lock ca 30 minuter. Känn med en sticka i bottnen. Är den mjuk är skockorna klara, koka annars lite till.
  4. Ta upp skockorna ur vattnet med hålslev och lägg dem upp och ner för att rinna av.
  5. Servera skockorna med vinägrettdressing. Ät den genom att doppa bladen, ett i taget i dressingen och äta upp den mjuka delen längs ner.
  6. När du kommer till mitten av skockan, skär loss ”skägget” och ät bottnen med dressingen.

Nedan en länk till en mer utförlig beskrivning av hur du äter kronärtskockor.
»Så här äter du kronärtskockor

Receptet är skapat av - gunillablixt.se