"Alltid på konsumentens sida"

Grundrecept: Risotto 0

Risotto är en favorit. I Italien och bland risottokonnässörer serveras risotto som har en konsistens mitt emellan soppa och gröt. Jag vill ha min risotto fast, ungefär som gröt, därav bilden. Reglera konsistensen på din risotto genom att tillsätta mer eller mindre av buljongen precis före servering.
Servera risotto till nästan allt, grönsaker, svamp, fisk, skaldjur, kyckling eller ljust kött.
Tyvärr inget för GI-vänner – ris är mycket kolhydratrikt.

6 personer
  • 4 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl ris för risotto, arborio eller carnaroli
  • 1 lagerblad
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 7 - 8 dl kycklingbuljong
  • 1 dl riven parmesan
  • 1 msk smör
  • salt och malen vitpeppar
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips

  • smörfrästa bläckfiskringar
  • skaldjursmix
  • torkade smulade trattkantareller
  • smörstekta champinjoner
  • en liten rest av kyckling

 


  1. Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs schalottenlök, vitlök och lagerblad i olivolja.
  2. Tillsätt riset och låt fräsa i ytterligare någon minut. Häll på vinet, sänk värmen och rör om tills det kokat in.
  3. Tillsätt buljongen, lite i taget under omrörning. Sjud tills riset är mjukt men fortfarande har en kärna kvar.
  4. Ta upp lagerbladet. Ta av kastrullen från värmen. Vänd ner parmesanost och smör. Krydda risotton med salt och peppar. 
  5. Servera överströdd med något av tillbehören, eller rör ner tillbehören i risotton före servering.  

Receptet är skapat av - gunillablixt.se