"Alltid på konsumentens sida"

Grundrecept: Ugnsrostade rotfrukter 0

Publicerad den 2020-03-15 i ,

En väldigt användbar tillbehörsrätt. Du kan servera ugnsrostade rotfrukter till i stort sett vad som helst. Använd de rotfrukter du hittar. Lök och örtkryddor är också jättegoda att tillsätta.

6 personer
  • 500 g potatis
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 30 g rotselleri
  • 2 msk rapsolja
  • 2 rödlökar (eller 2 dl ansad purjolök)
  • ev några hela vitlöksklyftor
  • 1 färsk timjan- och/eller rosmarinkvist
  • ½ tsk flingsalt
  • 2 krm grovmalen svartpeppar
  • 2 msk olivolja

Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips


  1. Om du använder färskpotatis räcker det om du borstar den noga. Skala annars potatis, morötter, palsternackor och rotselleri. Skär rotfrukterna i jämnstora tärningar.
  2. Smörj ugnens långpanna eller en stor ugnssäker form med olja. Lägg i alla rotfruktstärningarna och eventuella vitlöksklyftor. Stek dem i ugnen ca 15 minuter. Rör om då och då.
  3. Skala löken och skär den grovt. Känn på rotfrukterna. Om de är näst intill färdiga, lägg då på löken och örterna, och stek ytterligare ca 5 minuter.
  4. När rotfrukterna är mjuka rakt igenom och löken fått fin färg, ta ut formen ur ugnen. Repa timjan- eller rosmarinkvistarna över rotfrukterna. Strö över flingsalt och peppar och droppa över olivolja.

rotfrukterrotfrukter i ugn förberedelsevitlöksklyftor skärbrädepurjolök snedskuren bunke

Resursklok kommentar

Blev det ugnsrotade rotfrukter över?
De passar fint att ta med i matlåda eller lägga som fyllning i en omelett.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se