"Alltid på konsumentens sida"

Grundrecept: Ugnsstekt fläskkarré 0

Publicerad den 2018-07-24 i med taggarna , ,

’Ugnsstek aldrig mindre köttbitar än ett kilo’ sa min mormor. Det hade hon rätt i, för ugnsstekt kött kan lätt bli torrt och tråkigt om man anrättar mindre bitar än runt kilot. Och det är inte bortkastat om du skulle få rester. Det som blir över blir en utmärkt stomme till en matlåda eller som smörgåspålägg.

6 personer
  • 1,2 kg benfri fläskkarré
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm vitpeppar
  • Du behöver också:
  • ugnssäker form, gärna med galler
  • stektermometer
  • smörpapper

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

Så här kan du servera kall fläskkarré:

»Sanguche


  1. Värm ugnen till 175°. Gnid in köttet med salt och krydda med peppar. Lägg köttet på galler i en ugnssäker form.
  2. Häll lite vatten i bottnen på formen. Stick i en köttermometer på det tjockaste stället i köttet.
  3. Ställ formen i nedre delen av ugnen och stek tills köttet får en innertemperatur på 83°. Kontrollera att det finns vatten kvar i pannan, fyll annars på mera.
  4. Ta ut köttet ur ugnen och svep in det i smörpapper. Låt köttet vila ca 5 minuter innan du skär upp det, om köttet ska serveras varmt.

Varm fläskkarré: Skär i tunna eller tjockare skivor (ca 7 mm) och servera med kokt potatis, gräddsås och kokta grönsaker.

Kall fläskkarré: Låt köttet svalna och kyl det sedan. Skär i tunna skivor och servera kall på buffé, eller som smörgåspålägg ( t ex i Bahn mí eller Sanguche).

 

Resursklok kommentar

Det är inte bortkastat om du skulle få rester av ugnsstekt fläskkarré. Det som blir över blir en utmärkt stomme till en matlåda eller som smörgåspålägg.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se