"Alltid på konsumentens sida"

Hasselbackspotatis 0

Publicerad den 2012-12-30 i med taggarna , , ,

Det här sättet att anrätta potatis är klassiskt och väldigt gott. Den passar bäst till eleganta anrättningar av kött och fågel. När du ska skåra potatisarna, lägg dem i en hållare eller i en träsked, så sjunker inte kniven för djupt ner.
Det finns matlagare som även lägger riven ost på toppen av potatisarna, men så ser inte ursprungsreceptet ut.
Rätten skapades under andra världskriget -därav ströbrödet- och serverades på restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm.

4 personer
  • 700 g fast potatis
  • 50 g smör
  • salt och malen vitpeppar
  • ½ dl finsiktat ströbröd
  • matfett till formen
Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Värm ugnen till 200º. Smörj en ugnssäker form.
  2. Skala potatisarna och skär dem till hälften i 3 mm tunna skivor. Jämna till dem i bottnen så att de står stadigt och lägg dem i formen.
  3. Smält smöret och pensla på potatisarna. Strö över salt, peppar och ströbröd.
  4. Baka potatisarna i ugn ca 45 minuter. Känn med en sticka så att de är mjuka rakt igenom.

Tips 1: Om du inte vill ha ströbröd på potatisen, strö riven ost över potatisarna efter ca 35 minuter.

Tips 2: Gör små, friterade hasselbackspotatisar och servera som förrätt med löjrom och syrad grädde
»Friterad hasselbackspotatis med löjrom och syrad grädde

 

hasselbackspotatis 1hasselbackspotatis med smörhasselbackspotatis i ugn

 

 

Receptet är skapat av - gunillablixt.se