"Alltid på konsumentens sida"

Helgskinka med sparris och senapssås 0

Publicerad den 2020-04-08 i med taggarna , , , ,

Till påsk brukar Påskskinka eller Helgskinka dyka upp i våra butiker. Helt vanlig kokt, rimmad skinka alltså. Den är jättegod tillsammans med potatissallad eller kokt potatis, och varför inte med en hemlagad senapssås?

2 personer
  • 2 personer
  • 250 g kokt, rimmad skinka i tunna skivor
  • 1 knippa sparris
  • 1 tsk smör
  • flingsalt
  • Senapssås:
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl grädde
  • 2 msk svensk senap, gärna skånsk grovkornig
  • ½ köttbuljongtärning
  • Till servering:
  • kryddgrönt, till exempel persilja
  • kokt potatis

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

Så här kokar du primörpotatis
»Koka primörpotatis


  1. Senapssås: Häll crème fraiche och grädde i en kastrull. Klicka ner senapen och smula ner buljongtärningen. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud under omrörning då och då tills såsen fått önskad konsistens.
  2. Sparris: Skär bort den nedersta delen på sparrisstjälkarna och skölj noga. Koka upp vatten och salt i en kastrull. (Det går utmärkt i en traktörpanna, där sparrisarna kan ligga ner utan att man skadar topparna.)
  3. Lägg ner sparrisen, koka upp och sänk värmen. Sjud tills sparrisen är genomkokt men ändå spänstig. Det tar mellan 5 och 10 minuter. Riktigt tunn primörsparris kan vara klar redan efter 2–3 minuter, så kontrollera ordentligt.
  4. Ta av kastrullen från värmen och häll ner iskallt vatten för att avstanna kokningen. Ta upp sparrisarna och låt dem rinna av. Lägg på en klick smör och lite flingsalt strax före servering.
  5. Lägg upp skinkan på ett serveringsfat och dekorera med kryddgrönt. Skeda över lite av senapssåsen och servera skinkan med med resten av såsen, sparrisen och kokt potatis.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se