"Alltid på konsumentens sida"

Hovmästarsås 0

Hovmästarsås, alias senapssås, alias gravlaxsås – kärt barn har många namn.  Namnet hovmästarsås kommer av att hovmästaren på fina krogar förr rörde ihop såsen vid bordet. Traditionellt serveras såsen till gravlax, men den passar också bra till krabba eller till sillinläggning. Receptet innehåller socker, därav märkningen med GI röd.

4 personer
  • 1 dl svensk senap
  • 1 ¼ dl strösocker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 1 msk HP-sås
  • 2 ½ dl neutral olja
  • 2 dl dill, hackad
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips


  1. Blanda samman senap, socker och vinäger. Rör ner salt, peppar och HP-sås.
  2. Vispa sakta ner oljan tills det blir en tjock, blank sås.
  3. Rör ner hälften av dillen omedelbart före serveringen och lägg resten ovanpå.
Receptet är skapat av - gunillablixt.se