"Alltid på konsumentens sida"

Hummer Thermidor 0

Publicerad den 2017-10-02 i med taggarna , , ,

Lyxvarianten av gratinerad hummer. Till den här rätten kan du med fördel använda djupfryst hummer, eftersom den ska gratineras i ugn. Äkta hummer Thermidor innehåller alltid konjak, senap och äggula. Receptet skapades av Auguste Escoffier på restaurang Maison Maire på 1860-talet. Namnet kommer från pjäsen Thermidor, som spelades på teatern runt hörnet från restaurangen.

4 personer
  • 2 djupfrysta humrar (à 300 g)
  • 1+1 msk smör
  • ½ dl torrt vitt vin
  • 100 g champinjoner
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl skaldjursbuljong
  • 1 ½ msk konjak
  • ½ tsk salt
  • ½ krm kajennpeppar
  • 1 msk Dijonsenap
  • ½ msk pressad citronsaft
  • 1 äggula
  • Tillgratinering:
  • 2 msk riven guyére
  • 1 msk ströbröd

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Låt humrarna tina. Värm ugnen till 250°.
  2. Klyv humrarna på längden och ta bort tarmen och magsäcken. Ta ut allt kött och se till att stjärt och sköld håller ihop. Knäck klorna och ta ut köttet. Ställ hummerskalen i en ugnssäker form.
  3. Skär hummerköttet i små bitar och fräs det hastigt i 1 msk smör. Häll på vinet och lägg tillbaka köttet i hummerskalen. Skala och finhacka lökarna.
  4. Skölj, ansa och skiva champinjonerna. Lägg champinjonerna i kall stekpanna, hetta upp och låt vätskan koka bort. Tillsätt resten av smöret och bryn champinjonerna. Tillsätt löken och låt den bryna med.
  5. Lägg över champinjoner och lök i en kastrull och rör ner mjölet. Blanda samman grädde och buljong och tillsätt. Koka upp under omrörning, sänk värmen till låg och låt sjuda ca 5 minuter.
  6. Tillsätt konjak, senap, salt, peppar och citronsaft. Smaka av och justera eventuellt kryddningen. Rör sist ner äggulan i stuvningen. Skeda stuvningen över hummerköttet i skalen.
  7. Blanda samman ost och ströbröd och strö över. Gratinera i ugn ca 10 minuter.
  8. Servera genast.
Receptet är skapat av - gunillablixt.se