"Alltid på konsumentens sida"

Hummersmör 0

Publicerad den 2020-01-13 i med taggarna , , ,

Det här är ett bra sätt att ta tillvara all smak som finns i hummerskal, som annars bara skulle kastats bort. Det är lite pyssel med att göra hummersmör, så börja gärna en dag, låt smöret stelna och fortsätt nästa dag. Det går fint att använda djupfrysta hummerskal, det viktiga är att du låter skalen torka ordentligt i ugn så att de blir spröda och lätta att mortla.
Hummersmör kan du använda till mycket, till exempel som kryddsmör till fisk, att steka fisk i eller att lägga i en läcker fisksås. Lätt brynt hummersmör är det mycket gott att doppa en liten hummerklo i som förrätt.

2 dl
 • 250 g hummerskal (skal från 2 stora humrar)
 • 250 g rumstempererat smör
 • vatten
 • DU BEHÖVER OCKSÅ:
 • mortel
 • matberedare
 • finmaskig sil
 • hög, smal bunke

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

Recept där du kan använda hummersmör:
»Fiskfilé med hummersmörsås


 1. DAG 1: Om du använder djupfrysta hummerskal, låt den tina. Värm ugnen till 150°. Ta bort eventuella mjuka delar av hummern från skalen. Lägg ut skalen på en ugnsplåt och torka dem omsorgsfullt, 2 – 3 timmar. Skalen ska bli helt torra och spröda.
 2. Stöt skalen i mortel till mindre bitar och lägg sedan över dem i skålen till matberedaren tillsammans med smöret. Kör till en grov massa.
 3. Lägg över massan i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud 5 minuter.
 4. Ta av kastrullen från värmen och sila massan genom finmaskig sil ner i en hög, smal bunke. Ställ in bunken i kyl, gärna över natten. Smöret kommer att stelna och lägga sig överst som en kaka. (Hummerskalen har fortfarande mycket smak kvar, så spara dem.)
 5. Dag 2: Lyft av det stelnade fettet och låt det rinna av genom finmaskig sil. (Kokvattnet kan du spara och koka hummerspad på tillsammans med hummerskalen.)
 6. Lyft över det torra, smuliga fettet i en ren kastrull, koka upp och sänk värmen till låg. Låt sjuda ca 10 minuter, eller tills det resterande vattnet kokat bort.
 7. Häll över hummersmöret i en skål och låt det stelna i kyl. Förvara det i kyl med plastfolie över. Det kan även rullas till stänger, packas i plastfolie och förvaras i frys ca 3 månader. Märk med datum!

 


Resursklok kommentar

De sparade hummerskalen och kokvattnet från dag 1 kan användas till hummerspad. Lägg skalen i vattnet, koka upp och sjud 10 minuter. Låt stå minst 10 minuter och dra. Sila sedan.
Använd för att koka fisk i, eller som grund till en sås att lägga fiskbullar eller queneller i.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se