"Alltid på konsumentens sida"

Inkokt lax i kuber 0

Publicerad den 2012-07-12 i , med taggarna , , , , , , ,

Här är det tillbehören som sätter ribban för GI. Inkokt lax är GI Grön, liksom dillmajonnäs och kokta grönsaker. Serverar du potatis till beror det på mängden var du hamnar, eftersom laxen sänker GI för hela måltiden.

4 personer
  • 600 g laxfilé från mittbit
  • KOKLAG:
  • 1 liten morot
  • 2 schalottenlökar
  • 3 dillstjälkar
  • 1 liter vatten
  • 1 dl ättikssprit, 24 %
  • 2 msk salt
  • 2 hela vitpeppar korn
  • 3 hela svartpepparkorn
  • 1 lagerblad
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

»Örtmajonnäs
inlagd gurka IG röd
kokt färskpotatis IG röd


  1. Dag 1: Skär bort skinnet och putsa laxfilén från det bruna köttet närmast skinnet. Dela laxen i 4 x 4 cm stora kuber. Lägg bitarna i en gratängform med hög kant, lämna ca 1 cm lucka mellan kuberna.
  2. Koklag: Skala och skiva morot och lök. Dela dillstjälkarna i midre bitar. Koka upp vatten, ättikssprit, salt, vit- och svartpepparkorn, lagerblad, morot, lök och dillkvistar. Låt sjuda i ca 5 minuter.
  3. Häll den heta lagen över laxen och låt svalna i rumstemperatur. Ställ sedan laxen i sin lag i kyl över natten.
  4. Dag 2: Servera laxen i sitt spad med örtmajonnäs.

Resursklok kommentar

Inkokt är det enklaste och mest energibesparande sättet att tillaga fisk. Det här receptet gör laxen saftig och fin eftersom den delas i mindre bitar sjuds färdig av den heta lagen. Ingen risk för överkokt lax, alltså.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se