"Alltid på konsumentens sida"

Inlagd sill 0

Till jul, påsk och midsommar vill vi gärna ha vår kära inlagda sill på buffén. Det är en del socker i lagen till inlagd sill, så märkningen måste bli GI röd. Dock innehåller sill så mycket nyttigt omega 3-fett att det är väldigt bra mat även för GI-vänner. Receptet kommer från min mamma.

10 personer
  • 8 sillfiléer, urvattnade
  • Lag:
  • 1 dl ättikssprit, 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 12 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips


  1. Köper du salt sill ur tunna ska sillfiléerna först filéas och sedan vattnas ur. En bekväm lösning är inläggningssill på burk, som redan är urvattnad. »Vattna ur saltsill
  2. Lag: Blanda samman ättiksprit, strösocker och vatten i en kastrull. Lägg i lagerblad och kryddpeppar. Koka upp, sänk värmen och sjud tills sockret lösts upp. Låt svalna och kyl sedan lagen.
  3. Skär sillfiléerna i 1 cm breda bitar. Skala och löken och moroten. Skär löken i strimlor och moroten i slantar. Lägg sillfiléerna i en form och lägg över lök och morot.
  4. Häll den kalla lagen över och se till att allt täcks av lagen. Låt allt ligga minst 1 dygn. Sillen är som bäst efter 2-7 dagar i sin lag.
  5. Servering: Lägg upp, garnera med skivad rödlök, eventuellt lite mer nykrossad kryddpeppar eller några dillkvistar.

 

saltsill i tunna

Saltsill i tunna

inlagd sill 2 lag

Lag till sillinläggning

inlagd sill 3 lök morot

Lök och morötter

inlagd sill 4 hela filéer

Urvattnade sillfiléer

inlagd sill 5 bitar

Sillfiléer i bitar

inlagd sill 5 burk

Sill i burk

inlagd sill ätbar julklapp

Sill som julklapp

 

 

 

 

inlagd sill 1 ingred

Sillinläggning ingredienser

 

 

 

 

 

 

Tips

Sillen håller ca 2 veckor i kylskåp, men gör gärna ny lag efter halva tiden.

Har du inlagda rödbetor hemma kan du sätta till några droppar rödbetsspad till lagen för att ge den en vacker rödskimrande färg.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se