Det här receptet är min egen tolkning av ett gammalt recept från 1979 från KF:s provkök och receptet på jambalaya som jag fick av Annika Hallsvik, känd som vår svenska ambassadör för cajun och creole. Det här är en creole-variant av jambalaya, med tomatsås och vitlök. I cajun-versionen använder man roux, redning, istället för tomatsås. Självklart har den här grytan smak av det som i creoleköket kallas ’den heliga treenigheten’, lök, grön paprika och selleri.
Annika Hallsvik fick sin utbildning i cajun-creole i New Orleans av den kända kocken Paul Prudhomme. Sommaren 1999 var jag husmor på Västra Edsviks kock-kollo, och Annika var en av de gästande kockarna, så där fick jag äran att laga mat tillsammans med henne.

Gör så här

  1. Skär kasslern i jämna strimlor. Bryn dem på medelvärme i smör i en stekpanna. Skala räkorna, spara skalen och ställ räkorna kallt.
  2. Plocka bladen av persiljan och hacka dem. Spara kvistarna till buljongen. Skala den gula löken och spara skalen till buljongen.
  3. Lägg räkskalen, lökskalen och persiljekvistarna i en kastrull, täck med vatten och koka upp. Ta av kastrullen från värmen och låt buljongen dra ca 10 minuter.
  4. Sila buljongen. Mät upp den och häll eventuellt på vatten tills du har 5 dl.
  5. Finhacka löken. Ansa selleri och paprika och tärna dem fint. Spara eventuella blad från sellerin till dekoration.
  6. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök, selleri och paprika ½ minut. Tillsätt riset och låt det fräsa med någon minut.
  7. Använder du färska tomater ska de i här tillsammans med tomatpurén och ett par msk vatten. Häll annars på tomatburken och räkbuljongen. Tillsätt oregano, timjan, lagerblad och svartpeppar.
  8. Rör om och ge grytan ett uppkok. Sänk sedan värmen till låg och låt rätten sjuda ca 10 minuter utan lock.
  9. Pressa ner vitlöken, rör ner kasslern och lägg på lock. Fortsätt att sjuda tills riset är mjukt, ca ytterligare 10 minuter.
  10. Spara några räkor till dekoration, vänd ner resten i pannan och låt allt bli genomvarmt. Smaka av noga. Eventuellt kan du behöva salta lite, men oftast räcker det med sältan från räkbuljongen och kasslern.
  11. Ta upp lagerbladet ur grytan och toppa med räkor, hackad persilja och eventuellt selleriblad före servering.

 

 

 

 

Resursklok kommentar

Kassler finns från flera sorters certifierad produktion, KRAV-certifierad, Kött från Sverige-certifierad, Svenskt Sigill-certifierad och Svenskt Sigill Klimatcertifierad.
Nordhavsräkor finns från MSC-certifierad och KRAV-certifierad produktion.
De flesta grönsaker, rotfrukter och lök finns från KRAV-certifierad och Från Sverige-certifierad odling.