"Alltid på konsumentens sida"

Janssons frestelse 0

Publicerad den 2012-11-13 i med taggarna , , , , ,

‘En jansson’ är ett måste på varje smörgåsbord, såväl till jul som till påsk och midsommar. Den är också en perfekt vickningsrätt att ha på lut, inte minst för att den går bra att djupfrysa. Klassiska tillbehör är knäckebröd, öl och snaps.
Väljer du fast potatis blir strukturen tydlig, med en mjölig sort får du en krämig frestelse. Det här är tyvärr inget för GI-vänner. Prova istället zucchinifrestelsen, se länk!
Det här receptet kommer från min mamma. Fast det var alltid pappa som skar de smala potatisstickorna och strimlade ansjovisen!

 

10 personer
 • 1 kg potatis
 • 2 stora, gula lökar
 • 2 msk smör
 • 150 g ansjovisfiléer + lite spad
 • 3 dl grädde
 • 30 g smör
 • Du behöver också:
 • en ugnssäker form
Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


 1. Värm ugnen till 200°. Skala potatisen och skär den i strimlor. Lägg den i en bunke med iskallt vatten.
 2. Skala och skiva löken tunt. Bryn löken i smör. Låt potatisen rinna av i durkslag. Skär ansjovisen i smala strimlor.
 3. Smörj en ugnssäker form. Varva potatisstrimlor och lök i formen. Lägg de smala ansjovisstrimlorna i ett rutmönster och avsluta med ett lager potatis.
 4. Smaksätt grädden med ansjovisspad till önskad sälta. Häll den sedan över potatisen i formen. Hyvla på smöret med hjälp av en osthyvel.
 5. Ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda i 45–60 minuter. Potatisen ska bli mjuk och frestelsen ska ha fin färg. Om ytan ser ut att bli mörk mot slutet går det bra att täcka formen med aluminiumfolie.

»Zucchinijansson

 

 

Resursklok kommentar

Janssons Frestelse går utmärkt att frysa in. Gör två samtidigt, när du ändå har ugnen i gång!
Laga rätten helt klar, men hoppa över det sista momentet med att hyvla över smör. Låt den svalna och kyl sedan i vattenbad. Kyl helt i kylskåp, förpacka i plastpåse och frys in.
Tina rätten i kylkåp över natten. Värm ugnen till 175º, hyvla över smör, täck med aluminiumfolie och värm i 15–20 minuter.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se