"Alltid på konsumentens sida"

Julbröd med surdeg 0

Publicerad den 2012-11-01 i med taggarna , , ,

Tänk vad bra att det finns färdig surdeg att köpa! Då är det lätt att baka eget surdegsbröd. Surdegen gör att brödet tar lång tid att bryta ner i magen, vilket är bra för kroppen. Till jul är det trevligt att dekorera brödet med en liten julhälsning.

2 bröd
  • 100 g smör
  • 8 dl vatten
  • 1 påse brödkryddor
  • ½ paket jäst (25 g)
  • 1 påse rågsurdeg (50 g)
  • 2 tsk salt
  • 1 liter grovt rågmjöl
  • 1 ½ liter siktat dinkelmjöl
  • 1 ägg
  • Du behöver också:
  • siktat dinkelmjöl till utbakning
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips


  1. Smält smöret och häll i vatten och brödkryddor till ett degspad. Värm till 37°.
  2. Smula jästen i en bunke. Häll i lite av degspadet och lös upp jästen. Häll sedan på resten av degspadet och surdegen och blanda samman.
  3. Blanda samman salt och mjöl, och rör ner mjölet, litet i taget. Arbeta degen 2 minuter i maskin eller 5 minuter för hand. Låt den jäsa i 40 minuter.
  4. Ta upp degen och ta undan lite deg till dekoration. Arbeta resten av degen en stund på mjölat underlag.
  5. Dela degen i två delar och forma två limpor. Dekorera brödet. Låt limporna jäsa på plåten i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225°.
  6. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla limporna och sätt in dem i ugnen. Sänk temperaturen till 200° och grädda i 35–40 minuter. Knacka på undersidan av bröden. Låter det ihåligt är de klara. Grädda annars ytterligare några minuter.
  7. Låt limporna kallna på galler.

 

 

Receptet är skapat av - gunillablixt.se