"Alltid på konsumentens sida"

Kalvfärsfrikadeller i tomatsås 0

Publicerad den 2017-06-13 i med taggarna , , , , , ,

Härlig pasta med mustig tomatsås och mjuka, örtiga frikadeller med rejäl citronsmak. De soltorkade tomaterna ger såsen välbehövlig sötma. När du ska använda citronskalet är det extra viktigt att du använder ekologiska citroner, vars skal inte är besprutade. GI grön utan pasta, annars GI röd.

4 personer
  • 500 g kalvfärs
  • ½ gul lök
  • 1 citron, saften och rivet skal
  • 1 msk konc kalvfond
  • 1 tsk torkad timjan
  • ½ tsk salt
  • Tomatsås:
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 soltorkade tomatbitar
  • 3 msk olivolja
  • 500 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk konc kalvfond
  • 1 krm malen svartpeppar
  • ½ tsk salt
  • Till servering:
  • riven parmesan

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

cappellini, tunn pasta GI röd
»Lättkokt vitkål och zucchini GI grön


  1. Frikadeller: Smula ner färsen i en rymlig bunke. Skala och riv löken. Blanda samman färsen med lök, rivet citronskal, citronsaft, kalvfond timjan och salt. F
  2. orma färsen till köttbullar, modell större. Lägg dem på en skärbräda att torka till lite.
  3. Tomatsås: Skala och finhacka löken. Skala vitlöksklyftan. Strimla den soltorkade tomaten fint.
  4. Fräs löken i olja i en kastrull. Tillsätt krossade tomater, soltorkade tomater, tomatpuré, kalvfond, svartpeppar och salt.
  5. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda utan lock i 20 minuter. Rör om då och då. Pressa ner vitlöken och rör ner. Smaka av och justera eventuellt kryddningen med salt och peppar.
  6. Lägg i kalvfrikadellerna och koka dem i tomatsåsen ca 10 minuter tills köttet känns fast.
  7. Lägg upp pasta (eller lättkokt vitkål och zucchini) i varma, djupa tallrikar. Toppa med frikadeller i tomatsås och servera med parmesan.

citroner ekokalvfärs citron timjankalvfrikadeller citron timjankalvfrikadeller tomatsås

Receptet är skapat av - gunillablixt.se