"Alltid på konsumentens sida"

Kalvkorv Oscar II 0

Publicerad den 2015-12-31 i med taggarna , , , , , ,

Vår nyårsförrätt 2015 var kalvkorv Oscar II med choronmajonnäs, efter inspiration från Henri Alen på restaurang Hodari ja Hummeri i Helsingfors. Fast vårt recept är naturligtvis inte original. Vi har till exempel ersatt hummern med svenska kräftor, som fanns hemma i frysen.

8 personer
  • 8 små korvar av kalvkött, se separat recept här bredvid
  • 8 minikorvbröd, se separat recept här bredvid
  • 8 sparrisstjälkar eller 16 minisparrisar
  • 8 kräftor med två stora klor
  • 4 stora skogschampinjoner
  • smör att steka i
  • Choronmajonnäs:
  • 1 röd chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 tomater
  • 2 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • 2 dl majonnäs
  • 1 tsk konjak
  • Till dekoration:
  • rostad lök

Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

  1. Choronmajonnäs: Dela chilin på längden och skrapa ut fröna. Skär fruktköttet i grova bitar. Skala vitlöksklyftorna. Dela tomaterna och skrapa bort kärnorna. Skär fruktköttet i grova bitar.
  2. Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs chili och vitlök. Ta sedan upp vitlöksklyftorna och lägg ner tomaterna och tomatpurén. Koka upp, sänk värmen och sjud ca 20 minuter.
  3. Ta av från värmen och mixa till en slät massa. Pressa ner vitlöken och salta. Kyl massan. När massan är helt kall, vänd ner så mycket som du önskar i majonnäsen. Smaka av under tiden. Förvara kallt till servering.
  4. Bryt loss kräftklorna och krossa eventuellt skalen, så att det går lätt att komma åt köttet. (Spara kräftskal och kräftstjärtar. Dem kan du göra en soppa på.)
  5. Ansa champinjonerna och sparrisen. Dela champinjonerna och skär ut 2 tjocka skivor av varje svamp. Skär loss sparrisknopparna och förväll dem i lättsaltat vatten. Så här långt kan rätten förberedas.
  6. Servering: Fräs Champinjonskivorna och sparrisknopparna i smör. Dela sparrisknopparna på längden och lägg upp tillsamman med kräftklorna i form av Oscar II:s monogram, se bilden.
  7. Värm korvarna varsamt i hett smör. Snitta korvbröden enligt bilden och lägg i korvarna. Strö över rostad lök och servera genast.

Tips:
Vill du göra rätten mer lyxig, fräs svampen i tryffelolja.

choron bas 1 choron bas 2choron bas 3

hård majonnäsminikorvbröd gräddadedelar minikorvbrödskogschampinjoner på påsekalvkorv 10 stekt

Resursklok kommentar

Svampbitarna och sparrisstjälkarna kan du använda som tillbehör till en annan rätt, eller göra en soppa av.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se