"Alltid på konsumentens sida"

Key lime pie 0

Publicerad den 2014-04-15 i , med taggarna , , , , , , , ,

Key lime-frukterna kommer från Florida, och det är de som gett namnet till den här välkända pajen. Key limen har gult skal och saft, så en äkta Key limepie ska ha gul färg. I originalreceptet täcks fyllningen med maräng, men vi väljer att använda små maränger som dekoration.

1 paj, 10 bitar
  • Maräng:
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk ättikssprit, 12%
  • Fyllning:
  • 400 g sötad kondenserad mjölk
  • 4 äggulor
  • 5 lime, skal och saft
  • Pajbotten:
  • 100 g smör
  • 200 g Digestive-kex
  • Till dekoration:
  • limeskivor
  • Du behöver också:
  • bakplåtspapper
  • spritspåse med tyll
  • sil
  • mortel eller mixer
  • springform
Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Maräng: Värm ugnen till 100° (varmluft) eller 125º (vanlig ugn). Klä 2 ugnsplåtar med bakplåtspapper.
  2. Separera äggvitorna från gulorna i en ren torr bunke. Spara gulorna i en bunke i kylskåp.Vispa äggvitorna kraftigt med elvisp tills ett fast skum uppstår, ca 2 min.
  3. Tillsätt ättiksspriten och vispa ca 1 minut till. Tillsätt strösockret, lite i taget, under kraftig vispning. Fortsätt att vispa tills du har ett blankt fast skum och du kan vända bunken upp och ner utan att smeten rinner ut.
  4. Fyll en sprits med smeten och spritsa ut maränger i valfri storlek på bakplåtspapperet på plåtarna.
  5. Grädda i ca 50 minuter. Ta ut en maräng och kontrollera att de är torra rakt igenom. Grädda annars lite till.
  6. Fyllning: Häll den kondenserade mjölken i en bunke och rör ner äggulorna. Vänd ner limeskal och limesaft. Låt stå svalt i 30 minuter – 1 timme så att mjölken drar åt sig limesmaken ordentligt.
  7. Pajbotten: Värm ugnen till 175ºSmält smöret. Krossa kexen till smulor i mortel eller mixer. Blanda samman smör och smulor.
  8. Tryck ut blandningen i bottnen och upp på kanterna i pajformen. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter. Ta ut formen och låt pajskalet svalna.
  9. Sila bort limeskalen ur smeten genom en finmaskig sil.Häll fyllningen i pajskalet och stäl in fomen i mitten av ugnen. Grädda pajen 15–20 minuter.
  10. Servering: Låt pajen svalna och dekorera med tunna limeskivor och små maränger före servering.

 

Tips

Marängerna som blir över kan användas till andra desserter

Receptet är skapat av - gunillablixt.se