"Alltid på konsumentens sida"

Kimchi 0

Publicerad den 2018-05-02 i , , med taggarna , , ,

Börja dagen innan du ska lägga in kimchin med att salta kålen och frysa in vitlöken. Det här receptet på kimchi är en kombination av de recept jag har fått från två olika vänner. Det första receptet jag fick var när vi bodde granne med Junghi från Korea. Hon förvarade sin kimchi nergrävd i rabatten utanför huset, så gissa om jag blev förvånad när hon drog på sig vinterstövlarna och började sopa snö och gräva efter sin kimchi! Det andra receptet fick jag av en guidekollega, Franziska, som var mästare på att göra egen kimchi. Och så här gör jag! Men jag måste erkänna, att det finns så mycket god färdig kimchi att köpa, så egentligen är det mest för att det är kul som man gör den själv. Ha inte dåligt samvete för att du köper färdig!

2 burkar
  • 1 kg salladskål
  • 1 dl grovt havssalt utan jod
  • 125 g rättika
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • ¾ purjolök, det vita
  • 3 msk riven vitlök
  • 2 msk koreanska chiliflakes, gochugaru
  • 2 tsk strösocker
  • 1 msk asiatisk fisksås
  • Du behöver också:
  • glasburkar med lock

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

Använd kimchi som banchan, tillbehör, eller så här

»Kimchiaioli
»Bowl med bibimbap

 


  1. Halvera salladskålen på längden. Lägg kålen i lite vatten i en stor bunke, salta och lägg på en tallrik eller ett lock. Placera en tyngd över så att kålen hamnar i press. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.
  2. Skala vitlöksklyftorna. Lägg dem i frysen ett dygn. Tina dem därefter och riv dem.
  3. Skölj av kålen så att överflödigt salt spolas bort. Skala och strimla rättikan och purjolöken fint.
  4. Blanda samman vitlök, ingefära, purjolök, rättika, chiliflakes, socker och fisksås till en röd pasta. Gnid in den noga i kålen så att det kommer kryddpasta även mellan bladen. Skär kålhalvorna på länden till kvartar.
  5. Rulla ihop kålen och lägg den tätt i en glasburk som är precis så stor att kålen ryms. Sätt på ett tätslutande lock och låt stå i kylskåp i ca 10 dagar före servering. Den är klar när den fermenterat och börja lukta lite syrligt.
  6. Kimchi med levande mjölksyrabakterier är en färskvara som ska förvaras i kylskåp.

 

 

 

Receptet är skapat av - gunillablixt.se