"Alltid på konsumentens sida"

Klassisk Caesarsallad 0

Caesar Cardini hette köksmästaren, som tillskrivs skapandet av den här populära salladsklassikern. Han verkade i Tijuana i Mexiko, och enligt legenden ska hans restaurang en dag i början av 1920-talet ha invaderats av nordamerikaner som firade nationaldagen. Caesar skapade då sin legendariska sallad av vad som fanns på restaurangen, bröd, romansallat, ägg och parmesan. Han gjorde ett nummer av att vända ihop ingredienserna inför gästerna, och en ny restaurangklassiker föddes. I vårt land serveras salladen ofta toppad med kyckling, räkor eller bacon, men tillbehören hör inte till originalreceptet.

4 personer
  • 1 romansallathuvud
  • 20 g parmesan
  • grovmalen svartpeppar
  • Caesardressing:
  • 1 ägg
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 sardellfiléer (eller 1 msk kapris)
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • ¼ dl pressad citronsaft
  • ½ msk dijonsenap
  • ½ dl riven parmesanost
  • ¾ dl olivolja
  • 1–2 msk vatten
  • ½ tsk salt
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Caesardressing: Koka ägget i exakt 2 minuter. Gröp ut innehållet och mosa det ytterst fint med en gaffel. Skala vitlöksklyftorna.
  2. Hacka sardellerna eller kaprisen ytterst fint. Blanda samman ägg, sardeller, vinäger, citronsaft och senap. Pressa ner vitlök och rör ner parmesan.
  3. Tillsätt oljan i en tunn stråle och vispa ihop blandningen till en krämig sås, spä eventuellt dressingen med vatten. Den ska bli som en tunn majonnäs. Krydda med salt och peppar.
  4. Plocka sallatsbladen från rotstocken, skölj och slunga dem. Riv sallatsbladen i mindre bitar. Flaga parmesanen.
  5. Blanda samman sallat, flagad parmesan och dressing i en stor skål precis före servering. Anpassa mängden dressing så att inte salladen dränks. Toppa med parmesan och krutonger, och krydda salladen med extra peppar från kvarn.

 

Tips

Du som inte orkar mosa och finhacka, kan mixa dressingen med stavmixer.

 

Receptet är skapat av - gunillablixt.se