"Alltid på konsumentens sida"

Klassisk rabarberpaj med galler 0

Publicerad den 2013-06-17 i med taggarna , , , , ,

Det här är svensk sommar i en liten form! En kanelsdoftande paj under galler med sötsyrlig rabarber och frasigt skal. Inget för lchf- eller GI vänner. Men tack vare att vi använder siktat dinkelmjöl är den här pajen ett bra alternativ till andra liknande recept. Välj också sötningsgrad på det du serverar till!

6 personer
  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 150 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ½ msk iskallt vatten
  • Fyllning:
  • 500 g rabarber
  • 1 msk vatten
  • 2 tsk strösocker
  • 2 krm malen kanel
  • Till pensling:
  • 1 ägg

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips

Osötad
»Vaniljkvarg

Sötad med honung
»Vaniljvisp

Sötad med socker
»Flädergrädde


  1. Värm ugnen till 225º. Skär smöret i små kuber och arbeta snabbt ihop smör, mjöl och vatten till en deg. Kavla ut 2/3 av degen och klä en pajform med degen. Ställ kallt.
  2. Ansa rabarbern och skär den i mindre bitar. Lägg den i en rostfri kastrull och häll på vatten och socker. Koka upp under lock, lyft av från värmen och ställ åt sidan. Låt stå ca 10 minuter.
  3. Kavla ut resterande deg mellan två ark plastfolie och skär ut 1 cm breda remsor. Lägg kallt en stund.
  4. Ta upp rabarbern med hålslev, fyll skalet med rabarbern och strö över kanel. Placera remsorna som ett galler över rabarbern. Vispa upp ägget och pensla remsorna.
  5. Grädda pajen i nedre delen av ugne i 25-30 minuter. Låt svalna före servering.

»Äggmacka på äggrest

Resursklok kommentar

Slatten med uppvispat är ägg god att steka och använda som smörgåspålägg.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se