"Alltid på konsumentens sida"

Grundrecept: Koka ägg 0

Publicerad den 2013-06-17 i , , , med taggarna , , , , , , ,

Att koka ägg är en konst, men allt handlar egentligen bara om att ta rätt tid och anpassa koktiden till äggens storlek.

4 personer
  • 4 ägg
  • salt
  • vatten

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Ta fram äggen från kylen så att de inte är iskalla när de ska kokas.
  2. Lägg äggen i en kastrull, salta och häll på kallt vatten så att det precis täcker. Ställ kastrullen på plattan och sätt på högsta värme med lock.
  3. När vattnet börjar koka, ta av locket, sänk temperaturen till medelvärme och ställ äggklockan på 11 minuter för stora ägg eller 10 minuter för medelstora ägg. Då blir äggen hårdkokta. Vill du ha äggen mjukkokta eller löskokta, se tabellen nedan.
  4. Fyll en tillbringare med iskallt vatten. När äggklockan ringer lyfter du kastrullen till diskhon och häller i det kalla vattnet. Då avstannar kokningen.
  5. Vill du äta äggen varma, spola dem med kallt vatten ca 20 sekunder. Vill du ha kalla ägg, lägg dem i en skål med iskallt vatten.

 

Stora ägg:
Hårdkokta 11 minuter
Mjukkokta 7 minuter
Löskokta 4 minuter

Medelstora ägg:
Hårdkokt 10 minuter
Mjukkokt 6 minuter
Löskokt 3 minuter

Receptet är skapat av - gunillablixt.se