"Alltid på konsumentens sida"

Koka färskpotatis till många 0

Till midsommar åker stora syltgrytan fram för potatiskoket. För att potatisarna ska hålla och inte spricka, kan kan koka upp vattnet innan man lägger ner potatisarna. Det här receptet använder vi också på Tilias sommarläger.

10 personer (30 personer)
  • 1 ½ kg färskpotatis (3 kg färskpotatis)
  • vatten och salt
  • dill eller dillstjälkar
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips


  1. Välj potatisar som är någorlunda lika stora. Dela ev stora potatisar. Skrubba potatisarna noga med kökssvamp eller potatisborste. Skölj och lägg sedan potatisen i kallt vatten.
  2. Häll vatten i en stor kastrull och salta. Lägg på ett lock och koka upp vattnet. Lägg ner potatisarna och låt koka upp igen. Vattnet ska precis täcka potatisarna, så skopa bort lite vatten om det är för mycket. Lägg på dill och lägg på lock.
  3. Koka upp, sänk värmen och sjud tills potatisarna är mjuka. Mindre potatisar tar 20–30 minuter och större 30–40 minuter. Stick i en potatis för att känna efter om den är färdigkokt.
  4. Häll av vattnet och ånga av genom att helt kort ställa tillbaka kastrullen på plattan och skaka runt potatisarna. Servera färskpotatisarna nykokta.

GI-tips
Färskpotatis innehåller något mindre stärkelse (kolhydrater) än vinterpotatis. GI-vänner kan ta några små färskpotatisar till midsommar, det påverkar inte blodsockret nämnvärt. Särskilt inte om du äter mycket proteinrika rätter som sill eller lax till.

färskpotatis låda färskpotatis färskpotatis 2ugnsrostad färskpotatis

Resursklok kommentar

Kokt färskpotatis är toppen att ha på lut i kylen. Spara och laga potatissallad en annan dag. Eller rosta de kokta färskpotatisarna i ugnen tillsammans med smör, vitlök och örter.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se