"Alltid på konsumentens sida"

Koka primörpotatis 0

Publicerad den 2020-01-19

De allra första svenska färskpotatisarna odlas fram i sydsverige, förgrodda och under plast och väv, och kallas primörpotatis. Den här potatisen är inte fullt mogen och har därför ett mycket tunt skal och är extra känslig för hantering och förvaring. De ska behandlas just som primörer, det allra första som vi skördar.
Primörpotatis behöver oftast inte skalas. Däremot ska du alltid borsta/skrapa dem mycket noga så att all jord försvinner innan potatisen tillagas.
Den här metoden för kokning passar endast på elspis med platta, inte på induktion.

4 personer
  • 700 g primörpotatis
  • 1 tsk salt
  • 1 knippa dill
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips


  1. Skrubba potatisarna noga med kökssvamp eller potatisborste, eller skrapa dem med en liten grönsakskniv. Skölj och lägg sedan potatisen i en bunke.
  2. Häll vattnet i en kastrull och koka upp. Lägg ner potatisarna och kontrollera så att vattnet precis täcker potatisarna. Justera genom att hålla på mer vatten eller hälla bort vatten.
  3. Salta, lägg på dill och lägg på lock. Koka upp igen och stäng sedan av spisplattan och låt potatisen kokas mjuk på eftervärmen. Det brukar ta ca 20 minuter.
  4. Stick i en potatis för att känna efter om den är färdigkokt. Låt annars potatisarna stå en stund till.
  5. Häll av vattnet och ånga av genom att helt kort ställa tillbaka kastrullen på plattan och skaka runt potatisarna.
  6. Servera primörpotatisarna nykokta.

 

Receptet är skapat av - gunillablixt.se