"Alltid på konsumentens sida"

Kokt tunga 0

Tunga är en styckningsdel som är bra att ta tillvara enligt ”nose to tail”-tänket. Kall, tunnskivad tunga passar på de flesta buffér och framför allt på julbordet. Som huvudrätt är den god att serveras med potatismos och ärter, vilket dock inte är så bra för GI eller lchf-vänner.

6-8 personer
  • 1 rimmad kalvtunga (ca 1,2 kg)
  • 1 gul lök
  • 1 liten morot
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liter vatten
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Ansa, skala och skär löken, vitlöken och moroten i bitar. Skölj tungan (tungorna), lägg i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma väl.
  2. Lägg grönsakerna i kastrullen tillsammans med pepparkorn och lagerblad. Låt alltsammans sjuda under lock.
  3. Ta upp tungan och låt svalna lite. Dra sedan av skinnet och lägg dem tillbaka för att kallna i spadet. När tungan har svalnat skivas den ganska tunt.

Koktider:

  • kalvtunga  1 ½ timme
  • lammtunga knappt 1 timme 
  • nöttunga 2 ½ timme.

Ta tillvara rester av tungan i en soppa.  »Vitkålssoppa med rimmat kött

Resursklok kommentar

Det är helt i stil med "nose to tail"-tänket att ta tillvara alla delar på djuret.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se