"Alltid på konsumentens sida"

Kolbulle 0

Kolbullar är en slags fläskpannkaka, en gammal nordisk maträtt som lagades i stekpanna över öppen eld. Annars kan du steka kolbulle i en gjutjärnspanna hemma, men det osar rätt mycket.
Rätten var vanlig bland skogshuggare, kolare, rallare, flottare och andra kroppsarbetare som levde under primitiva förhållanden. De kunde inte förvara råvaror som mjölk och ägg, men ingredienserna till kolbulle hade de tillgängliga.  Ister eller fläskflott är det enda fett som klarar den höga temperaturen vid fritering. Smör bränner vid och olja får en konstig bismak.

2 kolbullar
  • 200 g rimmat eller rökt sidfläsk
  • 3 dl vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • Att fritera i:
  • ister eller fläskflott
  • Till servering:
  • lingonsylt

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Blanda samman vatten, mjöl och salt i en bunke. Konsistensen ska bli som en pannakakssmet. Låt smeten svälla ca 30 minuter.
  2. Tärna fläsket. Smält ister eller fläskflott i stekpannan över öppen eld. Stek halva mängden av fläsket knaprigt.
  3. Häll hälften av smeten ovanpå. Smeten ska precis täcka fläsket. Efter ett litet tag går det att skrapa lite lätt med en stekspade runt kanterna, och då ska kolbullen flyta upp till ytan.
  4. Fritera kolbullen i cirka 3 – 4 minuter. Den blir nu friterad runt om. Om du så vill kan du vända på den och fritera ytterligare någon minut. När kolbullen är klar har den en vacker guldbrun frasig yta samt är mjuk invändigt.
  5. Upprepa samma procedur med nästa bulle. Bre på lingonsylt och ät den varma kolbullen med fingrarna.
Receptet är skapat av - gunillablixt.se