"Alltid på konsumentens sida"

Grundrecept: Köttfärslimpa 0

Köttfärslimpa hör till de svenska husmansrätterna. Om du endast serverar grönsaker och brunsås på GI-vis till, håller du dig inom gränsen för GI grön. Haricots verts höjer till GI röd. Redd sås och potatis som tillbehör gör att rätten klassas som IG.

4 personer
  • 800 g blandfärs
  • ½ dl vatten eller kall köttbuljong
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • TILL UGNSBAKNING:
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar eller 1 purjolök
  • 2 dl köttbuljong
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

  1. Värm ugnen till 175°. Rör ut färsen med vatten eller buljong. Skala och riv löken fint och tillsätt. Blanda ner ägg, salt och peppar. Rör färsen slät.
  2. Forma färsen till en limpa och lägg i en smord ugnssäker form. Häll buljongen i formen och ställ in den på galler i mitten av ugnen ca 10 minuter.
  3. Skala morötter och lök och skär i mindre bitar.
  4. Ta ut köttfärslimpan ur ugnen, placera grönsakerna runt och täck med folie. Ställ tillbaka formen i ugnen och tillaga köttförslimpan i ytterligare ca 35 minuter. Innertemperaturen i köttet ska vara 58°.
  5. Ta upp grönsakerna och håll dem varma i folie. Sila av buljongen och använd den som stomme till sås. Skiva köttfärslimpan före servering.

köttfärslimpa making 3 köttfärslimpa making 4köttfärslimpa making 5

köttfärslimpa 2köttfärslimpa 3köttfärslimpa bönorgunilla_blixt_kottfarslimpaköttfärslimpa 4

Resursklok kommentar

Överbliven köttfärslimpa passar utmärkt att packa i matlåda.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se