"Alltid på konsumentens sida"

Kräftsoppa, förrätt 0

Publicerad den 2012-08-19 i med taggarna , , ,

Dagen efter kräftkalaset vankas det kräftsoppa. Den här soppan är tänkt att serveras som förrätt.

4 personer
  • 1 kg kräftor, 5-10 st eller 1 paket
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 msk smör
  • 2 tsk tomatpuré
  • 5 dillstjälkar
  • 5 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 msk konjak
  • ev salt
  • TILL SERVERING:
  • hela kräftor
  • finskuren gräslök

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

surdegsbröd


  1. Skala kräftorna och lägg kräftstjärnarna i kylskåp. Lägg skal och klor i en fryspåse och stöt sönder dem med en mortelstöt eller en köttbankare.
  2. Skala och grovhacka löken. Skala moroten och skär den i mindre bitar. Fräs kräftskal, lök och morot i ett par minuter i smör i en kastrull. Rör ner tomatpuré, lägg i dillkvistar och häll på vatten så att skalen nätt om jämnt täcks.
  3. Koka upp under lock, sänk värmen och sjud 10 minuter. Ta av från värmen och låt stå och dra 10 minuter. Sila tillbaka buljongen i kastrullen, koka upp och sjud utan lock tills ca 2 dl återstår. Hit kan soppan förberedas.
  4. Rör ner grädden och konjaken i kräftbuljongen och koka upp. Sjud tills soppan fått lagom tjock konsistens, ca 20 minuter. Smaka av och salta eventuellt. Servera soppan i varma portionsskålar. Toppa med kräftsjärtar och gräslök.

 

 

 

Resursklok kommentar

Det är smart att ta tillvara överbliven mat, men när det gäller skadjur är det inte att rekommendera. I rumstemperatur kan det utvecklas bakterier ganska snabbt i skalen. Ta därför undan några kräftor innan kräftkalaset börjar och lägg dem i kyl, om du vill göra kräftsoppa.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se