"Alltid på konsumentens sida"

Kroppkakor 0

Publicerad den 2014-01-15 i med taggarna , , , ,

Kroppkakor är en deg av ägg, potatis, potatismjöl och salt, som fylld med fläsk, lök och kryddpeppar. Det är en god idé att göra både potatisen och fyllningen en dag i förväg, så att de är riktigt kalla när kroppkakorna ska lagas. En fast potatissort passar bäst. Överbliven fyllning kan serveras vid sidan av och både lingon och skirat smör är klassiska tillbehör.

Det här är mitt recept på kroppkakor, som jag har fått av min gudmor Brita-Lena. På Tennstopet fylls kroppkakorna med en duxelle (hack) av kantareller och lök. Vid servering steks kroppkakorna i smör och serveras med lingon.

25–30 st
  • 3 kg fast potatis
  • 4 ägg
  • 2 –2 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • Fyllning:
  • 5 gula lökar
  • 800 g rimmat sidfläsk
  • 1 tsk malen vitpeppar
  • 1 msk grovkrossad kryddpeppar
  • Till kokning:
  • 2 liter vatten
  • 1 msk salt
  • Till servering:
  • smält smör
  • lingonsylt
Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Koka potatisen med skalet på. Låt svalna.
  2. Skala och finhacka den gula löken och tärna fläsket fint. Fräs fläsk och lök tillsammans och låt svalna. Krydda med vit- och kryddpeppar.
  3. Skala och pressa potatisen genom en purépress.
  4. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör ner 2 dl vetemjöl och salt till en deg. Provkoka en liten del av degen för att se om den håller ihop. Tillsätt annars mer mjöl.
  5. Forma degen till två rullar och skär varje rulle i 12-15 bitar. Gör en fördjupning i varje bit och fördela fyllningen i bullarna. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda, lite platta bullar.
  6. Koka upp vatten och salt. Lägg i några kroppkakor i taget och koka dem 6–8 minuter, eller ca 5 minuter efter det att de flutit upp. Ta upp dem med hålslev.
  7. Servera med smält smör och lingonsylt.

kroppkakor rårörda lingonkroppkakorTennstopet 150 år kroppkakastekta skivade kroppkakor

Resursklok kommentar

Överblivna kroppkakor kan skivas och stekas i smör. Mums!

Receptet är skapat av - gunillablixt.se