"Alltid på konsumentens sida"

Kryddig grönsakssås till många 0

Publicerad den 2016-09-23 i , med taggarna , , ,

Den här såsen brukar bli mäkta populär, så det är väl värt besväret med allt hackande. Att allt måste hackas är också ett bra sätt att få kökspersonalen att bli ett team redan första dagen. Champinjonerna ger såsen en mustig smak, men de ska hackas fint och stekas noga, annars blir de bara svampiga. Det samma gäller auberginen, den ska stekas ordentligt, ungefär som kött.

30 personer
  • 4 tråg färska champinjoner, á 250 g
  • 6 gul lök
  • 3 dl neutral olja
  • 3 aubergine
  • 3 zucchini
  • 6 paprika
  • 1,25 dl Tamarisoja (1 flaska)
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2 dl rödvinsvinäger
  • 3 dl tomatpuré
  • 1 msk chilipulver eller 1 finhackad spansk peppar
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 250 g ärter
  • ev ½ dl honung

  • Till servering:
  • köttbullar eller veggobullar (ca 75 g färdiga bullar per person)
  • riven parmesan (ca 300 g)

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips

»Bönpasta


  1. Ansa och tärna champinjonerna fint. Lägg dem i kall panna och hetta upp. Låt vätskan koka bort under omrörning. Ta upp champinjonerna och lägg åt sidan.
  2. Skala och finhacka den gula löken. Fräs löken i olja på medelvärme ca 5 minuter. Ta upp och lägg åt sidan.
  3. Tärna auberginen, zucchinin och paprikan. Fräs aubegintärningarna i olja ca 2 minuter. Tillsätt zucchinin och fräs ytterligare 2 minuter. Rör ner paprikan, löken och svampfräset.
  4. Rör samman soja, vinäger, tomatpuré och kryddor. Pressa ner vitlöken. Blanda i buljongen. Häll såsen över grönsakerna och vänd ner. Tillsätt ärterna. Låt allt puttra i 5 minuter. Om du vill smaksätta med honung, gör det nu.
  5. Servera genast med pasta, köttbullar/veggobullar och riven parmesan.

Specialkost
Den kryddiga grönsakssåsen är vegetarisk, glutenfri (vi använder Tamarisoja), laktos- och mjölkfri. Däremot kan du behöva ta undan av råvarorna under beredningen till allergier för baljväxter eller grönsaker, samt göra en sås utan lök till IBS:are (personer med känslig tarm).

champinjoner-hackas-elin-gronsakssas-tilia-somm-2016champinjoner skäraaubergine 2 zucchini-gronsakssas-tilia-somm-2016 gronsakssas-tilia-somm-2016 grönsakssås pasta parmesan kryddig-gronsakssas-med-kottbullar-och-bonpastakryddig grönsakssås

Resursklok kommentar

Kyl ner och frys in överbliven sås. Den kan användas till restbuffé eller mixas och används i grönsakssoppa.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se