"Alltid på konsumentens sida"

Lotties linsgryta 0

Publicerad den 2017-12-20 i med taggarna , , ,

’Den här linsgrytan har den fantastiska egenskapen att man bara blir smalare ju mer man äter av den’ skrev Lottie. Den är både snabblagad och lättlagad. Receptet blir bäst om du lagar minst 4 portioner, så gör matlådor eller spara det som blir över i frysen. Jag vet inte i hur många tidningar jag haft med den, men åtminstone i såväl Expressen som i DN. Hoppa för allt i världen inte över vinet! Den ger grytan en alldeles speciell karaktär.

6 personer
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 2 morötter
  • 1 burk krossade tomater
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl rött vin
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 dl röda linser
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • Till servering:
  • klippt persilja
  • jasminris
  • tjock yoghurt

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Finhacka löken. Skölj, skala och skiva morötterna.
  2. Fräs lök och morötter i olivolja i en gryta. Häll på krossade tomater, buljong och vin. Klicka i tomatpurén. Lägg i linser, lagerblad, timjan, oregano och salt.
  3. Koka upp, sänk värmen till låg och låt sjuda ca 40 minuter. Smaka av och kontrollera så att morötterna och linserna är mjuka, Sjud annars lite till.
  4. Ta upp lagerbladet före servering. Låt var och en klicka på yoghurt på sin linsgryta.

KURIOSA

Det här receptet fick jag i januari 1996 av en tjej som heter Lottie. Det var på en av mina absolut första pressträffar när jag just hade börjat som matskribent.
Lottie jobbade åt en informationsbyrå som hette Johansson & Co. Sedan skulle hon bli känd för hela svenska folket som Vingresor-Lottie (Lottie Knutsson) i samband med den fruktansvärda tsunamin i Thailand.
När våra vägar korsades ett bra tag senare påminde jag henne om linsgrytan. ‘Åh den!’ sa Lottie. ‘Plågar du fortfarande din familj med den?’
Hon hade således tröttnat på linsgrytan, men jag lagar den inte så ofta, så jag har inte hunnit tröttna. Än.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se