"Alltid på konsumentens sida"

Loukoumades, grekiska munkar 0

Första gången jag åt loukoumades var när vi plockade oliver på Villa Olivia hos våra vänner Annette och Kurt. Inte långt från Villa Olivia hade Vasilis och Sofia sin lilla restaurang, där Sofia lagade all mat och serverade sina hemgjorda loukoumades som dessert.
Nu finns inte Vasilis längre, men Sofia driver ensam restaurangen vidare.

6 personer
  • 5 g färskjäst (eller 15 g torrjäst)
  • 1 ½ dl ljummet vatten, 40°
  • 1 ½ dl ljummen mjölk
  • 5 ¼ dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • olja till fritering
  • Till servering:
  • flytande honung
  • kanel
  • eventuellt vaniljglass

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och mjölken. Rör ner mjölet, lite i taget, till en klumpfri smet. Rör ner socker och salt.
  2. Låt smeten vila och jäsa ca 1 timme på dragfri plats
  3. Hetta upp oljan till fritering i en stor gryta. Droppa i lite smet, fräser det är oljan het nog.
  4. Blöt en matsked i vatten. Lyft upp smeten med hjälp av skeden och fritera 5-6 bollar i taget. Doppa skeden i vatten mellan varje gång du tar ny smet. Ta upp de färdigfriterade bollarna med hålsleven.
  5. Låt bollarna rinna av på hushållspapper. Håll dem varma under smörpapper eller vaxpapper.
  6. Servering: Servera loukoumades ljumma med honung, kanel och vaniljglass. Gärna på grekiskt vis på ett stort fat och med en gaffel till var och en.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se