"Alltid på konsumentens sida"

Lyxvåfflor 0

Publicerad den 2014-03-16 i , med taggarna , , , ,

De här våfflorna blir härligt gyllengula och frasiga. Receptet brukar gå i familjen under namnet ’Lübeckska våfflor’, för jag fick det av min studiekamrat Cecilia Lübeck, när jag gick på Poppius Journalistskola, och de har alltså inget att göra med någon tysk stad. Cecilia hade fått receptet från sin mormor.

10 laggar
  • 40 g smör
  • 1 ¾ dl vetemjöl (112 g)
  • ½ krm salt
  • 1 ¼ dl vatten
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 1 litet ägg
  • 1 tsk smält smör till gräddningen
  • Till servering:
  • vispad grädde
  • sylt
  • färska bär
Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Smält smöret och ställ åt sidan att svalna lite. Vispa grädden till fast skum.
  2. Vispa upp ägget. Vispa ner salt, vatten och mjöl, lite i taget. Tillsätt det smälta smöret. Rör ner grädden i smeten. Låt svälla ca 30 minuter.
  3. Värm våffeljärnet. Smörj järnet med smör, häll i en deciliter smet per våffla och stäng järnet. Grädda tills våfflan släpper järnet både över och under.
  4. Upprepa med resten av smeten. Grädda våfflorna och servera vartefter de blir klara.

Tips
Våfflorna kan hållas varma i 50° ugn, med ungsluckan på glänt.

lyxvåfflor making 1lyxvåfflor making 4lyxvåfflor making 2lyxvåfflor making 3lyxvåfflor making 5lyxvåfflor making 8lyxvåfflor 8 st på gallerlyxvåfflor hög på fatP1220396

tillbehör våfflorvåffla sylt o grädde 2våfflor frys invåfflor brödrost

Resursklok kommentar

Om det blir våfflor över går de utmärkt att frysa in. Värm upp dem i brödrosten!

Receptet är skapat av - gunillablixt.se