"Alltid på konsumentens sida"

Marängtårta med hallon 0

Publicerad den 2013-01-20 i med taggarna , , , , , ,

Den här tårtan är en klassiker och har många namn, till exempel Pinocchiotårta. I mitt föräldrahem gick den under namnet ‘tryckfelstårta’, eftersom min mamma bestämt hävdade att det var tryckfel i receptet, när tårtan misslyckades en gång.
Smeten till bottnen kan bres ut i ett tunnare lager och gräddas på plåt, och då kan den delas på mitten och serveras med grädde mellan bottnarna. Här är det en enklare variant där grädden bres ovanpå hela bottnen.

12 bitar
  • Tårtbotten:
  • 2 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 ½ dl strösocker
  • 5 äggulor
  • ¾ dl mjölk
  • Maräng:
  • 5 äggvitor
  • 2 ½ dl strösocker
  • Till dekoration:
  • 5 dl vispgrädde
  • 300 g hallon
  • Du behöver också:
  • form 25 x 35 cm
  • bakplåtspapper
  • elvisp
  • galler
Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Värm ugnen till 150º. Tina hallonen. (Eller andra bär.) Klä formen med bakplåtspapper. Ställ en bunke kallt, så att du kan vispa marängen i kall bunke.
  2. Maräng: Skilj äggulorna från vitorna. Vispa äggvitorna nästan 5 minuter tillsammans med hälften av sockret till hårt skum. Bunken ska gå att vända upp och ner utan att smeten rinner ut.
  3. Tillsätt resten av sockret, lite i taget, och vispa en stund till. Ställ kallt.
  4. Tårtbotten: Blanda samman mjöl och bakpulver. Vispa smör och socker poröst. Rör ner en äggula i taget. Tillsätt mjölken under omrörning. Rör sen ner mjölblandningen till en tjock smet.
  5. Bre ut smeten till bottnen på bakplåtspapperet och bre ut marängsmeten ovanpå. Ställ om ugnen till endast undervärme, ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda mellan ca 40 minuter.
  6. När marängen fått fin färg, ändra till övervärme och grädda 7–10 minuter till. Passa noga! Marängen ska bli vackert gräddad, frasig och luftig.
  7. Ta ut formen, lyft ur tårtbottnen till ett galler och låt kallna helt.
  8. Servering: Vispa grädden till fast skum och bre den ovanpå marängen. Toppa med hallon.

Resursklok kommentar

Djupfrysta hallon finns att tillgå året runt. Allra godast blir den här tårtan med färska, svenska hallon. De finns i butik mellan juli och september.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se