"Alltid på konsumentens sida"

Melitzanosalata 0

Publicerad den 2014-03-11 i , , med taggarna , , ,

Melitzanosalata kan sägas vara den Europeiska varianten på det orientaliska kökets baba ganoush, alltså en välsmakande aubergineröra. Servera den kall som dippsås, till bröd eller som tillbehör till nästan all grekisk mat. Receptet kan dubbleras.
Enligt tradition ska auberginen till melitzanosalata sotas över öppen eld. Vill du inte vara fullt så traditionell kan du späcka auberginerna med vitlök och baka hela härligheten i ugnen. Eller också gör du min fuskvariant, stek auberginen i skivor i olivloja. När jag steker aubergine till moussakás brukar jag köpa en extra och steka i skivor och använda till melitzanosalata.

4 personer
  • 1 aubergine (250 g)
  • 2 msk olivolja till stekning
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk olivolja till mixning
  • ½ tsk pressad citronsaft
  • 1 krm tsk salt
  • 1 msk tjock grekisk yoghurt
  • 1 tsk färska oreganoblad (½ tsk torkade)
  • lite extra olivolja
  • Till dekoration:
  • olivolja
  • Du behöver också:
  • mixer eller matberedare

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


1 Aubergine i ugn:
A Värm ugnen till 200°. Skär bort det gröna fästet men låt annars auberginen vara hel. Skala och dela vitlöksklyftorna på längden. Skär kryss i skalet där du ska späcka med vitlöken. Tryck in vitlöksbitarna ordentligt i kryssen.
B Lägg auberginen i en ugnssäker form och ringla över generöst med olivolja. Tillaga i mitten av ugnen i cirka 35 minuter. Prova med en sticka att innanmätet känns mjukt. Ta ut auberginerna och låt dem svalna.
C Skala auberginerna och skär dem i grova bitar. Mixa auberginen med vitlöken slät med olivolja. Häll över blandningen i en bunke.

1 Aubergine stekt i panna:
Skär auberginen i knappt 1 cm tjocka skivor. Fräs dem i olivolja på medelvärme. Ta upp och skala. Mixa auberginen slät. Häll över blandningen i en bunke.

2 Tillsätt pressad citron, pressad vitlök och salt. När blandningen har svalnat helt, blanda ner grekisk yoghurt. Droppa olivolja över före servering.

Tips
Om du steker auberginen i panna: Jag har ofta ugnsbakade vitlöksklyftor på lut. (Jag lägger in några stycken i ugnen när jag ändå steker något annat.) Det blir en mild och rund smak på melitzanosalata att använda ugnsbakad vitlök.

Hoppa över yoghurten i melitzanosalata, och du får en helt vegansk variant.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se