"Alltid på konsumentens sida"

Misobakad aubergine 0

Publicerad den 2020-01-25 i , med taggarna , , , , ,

Hos min vän Tom Ishidori på Blue Light Yokohama, Södermalm, Stockholm, serveras en ljuvlig bakad aubergine. Det här är min egen variant på Toms recept.

8 småportioner
  • 500 g aubergine eller 4 smala
  • Glasering:
  • 3 msk miso
  • 2 msk mirin
  • ½ msk strösocker
  • 3 msk sake
  • 1 msk sesamfrön
  • Till servering:
  • ärtskott
  • Till formen:
  • neutral olja

Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips


  1. Värm ugnen till 200°. Smörj en ugnssäker form med olja. Skär auberginerna i 1 cm-skivor. Stora skivor kan behöva delas.
    (Små, smala auberginer: Dela auberginerna på längden till 8 halvor.)
  2. Skär ett fint rutnät på snittytorna med en vass kniv. Placera aubergineskivorna (halvorna) i formen. Ställ in formen i ugnen och baka auberginerna 15 minuter.
  3. Glasering: Rör samman miso, mirin, socker, sake och sesamfrön.
  4. Ta ut formen och pensla snittytan på auberginerna med glasering. Slå om ugnen till grill. Ställ tillbaka formen i ugnen 5-10 minuter och låt auberginerna få en glansig och fin grillyta.
  5. Ta ut formen, lägg upp på serveringstallrikar och dekorera med ärtskott. (Små auberginer: Skär upp auberginerna i mindre bitar.)

Receptet är skapat av - gunillablixt.se