"Alltid på konsumentens sida"

Mjuk pepparkaka 0

Publicerad den 2018-12-27 i , med taggarna , , ,

Den här goda kakan bakar vår svärdotters mormor Kerstin. Originalreceptet hade mått i kkp (kaffekopp) men det har vi räknat om.

1 kaka, 12 − 14 bitar
  • ¾ dl smält smör
  • 1 ½ dl gräddfil
  • 3 ägg
  • 3 dl brun farin
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk bikarbonat
  • 1 ½ tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen kryddnejlika
  • 1 ½ tsk malen kanel
  • ½ tsk malen kardemumma
  • 2 msk lingonsylt
  • smör och ströbröd till formen
  • Du behöver också:
  • sockerkaksform som rymmer 2 liter
  • brödnål

Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa sockerkaksformen.
  2. Smält smöret, häll i gräddfilen och låt det svalna.
  3. Häll sockret i en bunke och knäck ner äggen, ett i taget. Vispa luftigt. Rör ner smörblandningen i äggsmeten.
  4. Blanda samman mjöl, bikarbonat, ingefära, kryddnejlika, kanel och kardemumma. Rör ner i smeten tillsammans med lingonsylten.
  5. Häll smeten i bakformen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
  6. Känn efter med en brödnål så att kakan är gräddad rakt igenom. Om nålen är kladdig när du drar upp den, grädda kakan i ytterligare några minuter.
  7. Ta ut kakan och låt den svalna. Lägg då en tallrik över kakan i formen, vänd och lyft försiktigt bort kakformen. Skär kakan i bitar före servering.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se