"Alltid på konsumentens sida"

Moules frites 0

Publicerad den 2015-04-26 i med taggarna , , ,

Vinkokta blåmusslor med pommes frites och aioli. Det här är Belgiens och norra Frankrikes svar på Fish’n Chips. Till moules serverar du tjocka, rejäla potatisstavar, så kallade pont neuf. Om du vill lägga ner extra omsorg på rätten lagar du egna frites och vispar ihop egen aioli. Jag tycker att fuskvarianten är helt ok. Det finns fin pont neuf att köpa djupfryst och medan den blir klar i ugnen räcker tiden lagom för att krydda majonnäs med vitlök och laga till musslorna.

4 personer
  • 400 g tjocka pommes frites, djupfrysta
  • Aioli:
  • 2 dl majonnäs
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 krm malen kajennpeppar
  • ½ tsk salt
  • Moules:
  • 2 kg färska blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 4 dl torrt, vitt vin
  • salt och malen vitpeppar
  • ½ dl hackad persilja
  • Du behöver också:
  • bakplåtspapper

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips

Så här gör du egen pommes frites
»Pommes frites


  1. Pommes frites: Värm ugnen till 225°. Klä en plåt med bakplåtspapper. Häll på pommes fritsen och ställ in dem i ungnen ca 30 minuter eller enligt anvisning på förpackningen.
  2. Aioli: Lägg majonnäsen i en bunke. Skala vitlöksklyftorna och riv eller pressa ner dem i majonnäsen. Blanda samman med kajenn och salt. Ställ svalt till servering.
  3. Moules: Tvätta och skölj musslorna noga. Släng musslor med spräckt skal och de som inte sluter sig när man knackar på skalet.
  4. Skala schalottenlök och vitlök. Hacka schalottenlöken fint och skiva vitlöken.Hetta upp en stor kastrull med olivolja och fräs löken utan att den tar färg.
  5. Lägg i musslorna, rör om och tillsätt vinet. Koka upp under lock tills musslorna öppnat sig, ca 2 minuter.
  6. Skaka några gånger under kokningen och krydda med salt och peppar. Ta bort musslor som inte öppnat sig.
  7. Lägg upp aiolin i små serveringsskålar och pommes fritsen i andra serveringsskålar. Lägg upp musslorna i djupa tallrikar.
  8. Ge buljongen ett uppkok och häll den över musslorna. Servera genast med pommes frites och aioli.
Receptet är skapat av - gunillablixt.se