"Alltid på konsumentens sida"

Moussaka 0

Publicerad den 2012-11-18 i , , med taggarna , ,

På grekiska heter den Moussakás. Till moussaka ska det naturligtvis vara lammfärs, men den kan även lagas av nöt-, fläsk- eller annan färs. För annorlunda smak kan du byta ut auberginen mot zucchini, grön eller gul. Perfekt GI-mat. Det blir det dock inte ifall du vill ha skivad potatis och bechamelsås i din moussaka.

6 personer
  • 3 stora aubergine (2 kg)
  • 2 ½ dl olivolja till stekning
  • 800 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 200 g tomatpuré (1 tub)
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • 3 dl riven parmesan
  • 3 dl grädde
  • 1 ägg
  • Till servering:
  • grekisk sallad
Passar i viktminskningsfas
Passar i viktminskningsfas

Serveringstips


  1. Värm ugnen till 175°. Skölj och ansa auberginerna. Skär av ändarna och skiva dem på längden i skivor som är en knapp centimeter tjocka.
  2. Stek skivorna gyllenbruna i olivolja och låt dem rinna av på hushållspapper.
  3. Skala och hacka lökarna fint. Stek löken mjuk och gyllengul i olivolja. Lägg över löken i en gryta.
  4. Bryn köttfärsen i omgångar och lägg över i grytan. Tillsätt tomatpurén och vattnet, och krydda med salt och peppar.
  5. Koka upp och rör om ordentligt. Sjud sedan på låg värme till en ganska torr röra, ca 15 minuter.
  6. Varva aubergineskivor, parmesan och köttfärs i en smord ugnssäker form. Häll på 2 dl av grädden.
  7. Vispa upp ägget, blanda med resten av grädden och häll blandningen överst på moussakan.
  8. Grädda den i ugnen i 45 minuter-1 timme, beroende på hur hög och vid formen är. Eventuellt kan du täcka med aluminiumfolie på slutet för att moussakan inte ska få för mycket färg.

Moussaka 1steker skivor aubergine moussakaköttfärsröra moussaka 1köttfärsröra moussaka 2Moussaka 3Moussaka 4Moussaka 5Moussaka 6

Moussaka 7Moussaka 8Moussaka 9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips

Det är med aubergine som med kött, väldigt få uppskattar att äta den rå. Knepet med en perfekt moussaka är att göra i ordning auberginen på rätt sätt, det vill säga steka den noga.

Kuriosa
Den här moussakan lärde jag mig att göra av dagmammekollegan Lena Flygare. Av gamla kompisen I-B lärde jag mig att tillsätta ett ägg i översta såslagret.

 

Resursklok kommentar

Det är så pass mycket jobb med att göra moussaka att det är lika så gott att göra två på en gång. Moussaka går utmärkt att fysa in eller att packa som matlåda. Matlagningen blir resursklok eftersom du värmer upp ugnen en gång till två middagar. Eller skär upp i portionsbitar och frys in till matlådor. Energin som går åt att värma en portion i mikron är försumbar.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se