"Alltid på konsumentens sida"

Musselsoppa på blåmusslor 0

Publicerad den 2017-03-13 i med taggarna , , ,

Det här är receptet på vad man i USA skulle kalla New England clam chowder, alltså en musselsoppa på musslor, potatis och blekselleri. Musselbuljongen blir väldigt god, men kan lätt få en något gråaktig färg. Jag löser det genom att tillsätta lite kinesisk soja.

4 personer
  • 1 nät svenska blåmusslor
  • 3 schalottenlökar eller 1 gul lök
  • 1 knippa bladpersilja
  • 2 msk smör
  • 2 ½ dl vitt vin
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk salt eller tångsalt
  • Soppa:
  • 2 medelstora potatisar
  • 1 morot
  • 3 blekselleristjälkar
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl (eller siktat dinkelmjöl)
  • 1 ¼ liter musselbuljong (från musselkoket + fiskbuljong)
  • ½ tsk kinesisk soja
  • 1 ½ dl grädde

Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3
Måttligt med kolhydrater. Passar i fas 3

Serveringstips


1 Skrapa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta bort alla musslor som inte sluter skalen när du knackar på dem. Skala schalottenlökarna och hacka dem fint. Plocka av bladen på persiljan och lägg dem i ett glas vatten. Spara stjälkarna.

2 Lägg smöret i en stor kastrull och smält det. Lägg ner löken och fräs den genomskinlig. Häll på vinet och lägg ner persiljestjälkarna, lagerbladet och saltet.

3 Koka upp och stormkoka 1 minut på högsta värme. Lägg ner musslorna, sätt på ett lock och koka i 3 minuter, fortfarande på högsta värme. Skaka på kastrullen ett par gånger. Ta kastrullen av värmen och låt stå i ytterligare 3 minuter.

4 Kontrollera att musslorna öppnat sig. Ta bort musslor som fortfarande är stängda. Lyft upp musslorna och plocka ut dem ur skalen. Håll dem varma i en skål. Sila buljongen och mät upp den. Förstärk buljongen med fiskbuljong till 1 ¼ liter. Rör ner soja för att få bort den grå färgen.

5 Soppa: Skala, ansa och skär potatis, morot och selleri i små tärningar. Smält smöret i en soppgryta och rör ut mjölet. Spä med musselbuljong under omrörning och koka upp. Häll på grädde, lägg ner potatis, morot och selleri och koka upp. Sjud på medelvärme tills potatis och morötter är helt mjuka.

6 Precis före servering, lägg ner musslorna i kastrullen och låt dem bli genomvarma. Servera omedelbart med bladpersilja.

svenska blåmusslor i nätsvenska blåmusslor etikettblåmusslor skölj blåmusslor i buljongblåmusslor utan skalmusselbuljong 1 lök lagerblad persilja musselsoppa reddmusselsoppa grönsaker

Receptet är skapat av - gunillablixt.se