"Alltid på konsumentens sida"

Norrländsk hamburgare 0

Förlagan till den här norrländska hamburgaren heter burträskburgare, och är en hamburgare med färsbiff på högrev och rökt fläsk med Västerbottensost i färsen. Jag hittade Burträskburgare i Burträsk Saluhall, där man specialiserat sig på lokalproducerade produkter av alla slag.
Och glöm för allt i världen inte bort att i Norrland ätes hamburgare med bestick!

4 personer
  • Färsbiff:
  • 300 g finmalen högrevsfärs
  • 75 g finmalet rökt sidfläsk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 2 msk kokt, kallt kaffe
  • 50 g grovt riven Västerbottensost
  • smör till stekning
  • Till servering:
  • ½ gul lök, strimlad
  • 4 hamburgerbröd
  • 4 sallatsblad (eller motsvarande mängd strimlad sallat)
  • skivad saltgurka
  • senap, ketchup

Kolhydratschock
Kolhydratschock

Serveringstips


  1. Rör ihop högrevsfärsen med fläskfärsen, salt, peppar och kaffe. Vänd ner den rivna osten. Forma fyra lika stora färsbiffar. Låt dem torka till i kylskåp.
  2. Stek löken gyllenbrun. Rosta hamburgerbröden i en torr panna så att de får fin färg. Stek därefter färsbiffarna i smör så att de blir genomstekta och får fin färg.
  3. Lägg ut brödens underdelar och lägg på senap och ketchup. Lägg ihop så att senap och ketchup fördelas jämnt på båda brödhalvorna. Lägg på sallat och biffar. Toppa med löken, lägg på överdelarna och tryck till lätt. Servera genast. Med bestick!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuriosa

En äkta burträskburgare tillverkas av Hanséns Charkuteri i Stöcksjö, söder om Umeå. De har såklart sitt eget hemliga recept, så receptet nedan är min egen variant på burträskburgare. För det ska såklart vara kaffe i en norrländsk hamburgare, tycker jag.

I den äkta burträskburgaren ska högreven komma från Renbergsvattnets Lantbruk söder om Skellefteå. Fläsket kommer från Åbyn norr om Skellefteå, och röks av Burträsk Deli. Och så ska det vara riven Västebottensost i, osten som endast tillverkas i Burträsk.

Receptet är skapat av - gunillablixt.se